<strong>GRANSKES:</strong> Hurtigruten granskes av en rekke aktører etter coronaskandalen på MS «Roald Amundsen». Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
GRANSKES: Hurtigruten granskes av en rekke aktører etter coronaskandalen på MS «Roald Amundsen». Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

Hurtigruten ransaker ansattes datamaskiner

I forbindelse med den interne granskningen har Hurtigruten varslet at de kommer til å gjennomgå de ansattes e-poster og datamaskiner.

Publisert

Hurtigruten har leid inn advokatfirmaet Wiersholm og DNV GL for å gjennomføre en gransking av hva som gikk galt da det ble oppdaget smitte om bord på MS «Roald Amundsen» i juli.

Totalt ble 41 ansatte og 21 passasjerer bekreftet coronasmittet etter to ukelange cruise fra Tromsø til Svalbard. Flere ble også innlagt på sykehus med coronasmitte, den siste av de innlagte ble skrevet ut fra sykehuset torsdag.

I et informasjonsskriv til de berørte ansatte, som Dagbladet har fått tilgang til, skriver Wiersholm og Hurtigruten om en rekke steg de skal gjøre for å komme til bunns i hva som har skjedde fra Hurtigruten ble varslet om mulig coronasmitte om bord onsdag 22. juli, og de informerte passasjerer og offentligheten fredag 24. juli.

Blant annet skal de gjennomgå de ansattes datamaskiner og e-poster, og intervjue en rekke av de ansatte som kan ha hatt noe med dette å gjøre.

I tillegg til granskningen som Hurtigruten har igangsatt, blir utbruddet gransket av en rekke andre aktører, blant annet politiet.

Bekymret

Valget av at det er Wiersholm som skal gjennomføre granskningen får kritikk av fagforeningen Norsk sjøoffisersforbund.

Sjøoffisersforbundet er blant annet bekymret for gjennomføringen av granskningen, fordi Wiersholm har gjort advokatoppdrag for Hurtigruten en rekke ganger tidligere. I tillegg skal ansatte i Hurtigruten bistå i arbeidet.

<strong>KRITISK:</strong> Viseadministrerende direktør i Sjøoffiserforbundet Hilde Flåten. Foto: Norsk sjøoffiserforbund
KRITISK: Viseadministrerende direktør i Sjøoffiserforbundet Hilde Flåten. Foto: Norsk sjøoffiserforbund Vis mer

- Det at de har valgt sin advokatforbindelse for å gjennomføre en privat gransking, gjør at den i alle fall ikke framstår som uavhengig, sier viseadministrerende direktør i Sjøoffisersforbundet Hilde Flåten til Dagbladet.

- Vi frykter at de kommer til å plassere ansvaret feil sted, og at feil og kritikkverdige forhold i selskapet kommer til å underkommuniseres for å beskytte Hurtigrutens omdømme, sier Flåten videre.

Flåten vil ikke kommentere hvor hun mener at ansvaret burde ligge, men sier at det er selskapets ansvar å sørge for at skipet er bemannet med sjøfolk som er medisinsk skikket før de går om bord, og å sørge for at karanteneregler for utenlandsk personell følges.

Dagbladet har vært i kontakt med Hurtigruten, som henviser spørsmålene videre til advokatfirmaet Wiersholm. Partner i Wiersholm, og ansvarlig for gjennomføring av granskningen, Jan Fougner, avviser kritikken, og skriver i en e-post til Dagbladet at de opplever «full faglig uavhengighet». Hele svaret kan leses nederst i artikkelen.

MUNNBIND: Slik bretter du sammen et munnbind med ting du etter all sannsynlighet har fra før! Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Sjekker e-poster

«I forbindelse med granskningen vil Wiersholm gjøre undersøkelser av virksomhetsrelatert e-post og annet elektronisk materiale, herunder logger, systemfiler, slettede filer mv. på maskinvare du har benyttet, samt på sentrale servere», heter det i brevet.

Selskapet er tydelige på at privat materiale ikke skal gjennomgås.

«Materiale uten betydning for granskningen vil, i den utstrekning det er mulig, ikke bli gjennomgått», heter det videre.

Hurtigruten har hjemmel i loven til å kontrollere e-poster og liknende når det er nødvendig for å sikre daglig drift, eller selskapet har andre berettigede grunner.

- Dette har vi ingen innvendinger mot, det er det som er vanlig i forbindelse med denne typen undersøkelser, sier Flåten i Sjøoffisersforbundet.

- Frie hender

Dagbladet har stilt Wiersholm flere spørsmål knyttet til uavhengighet og gjennomføring av granskningen.

I en generell kommentar skriver partner i Wiersholm, Jan Fougner, følgende:

«Wiersholm er av styret i Hurtigruten Group AS bedt om å undersøkelse hendelsene i tilknytning til Roald Amundsen seilaser 17.- 31. juli i år. Formålet er av avklare hva som er hendt, bidra til å forstå hvorfor hva hendte og gi et grunnlag for læring.

Skal dette arbeidet lykkes er det avgjørende at vi får tilgang til alt relevant materiale, får snakket med involverte personer og bearbeide dette basert på anerkjente faglige prinsipper uten innblanding fra noen. Vi følger som alltid Advokatforeningens retningslinjer så langt de passer. E-postinnsyn følger de regler som gjelder og sikrer at private e-poster holdes utenfor.

Hurtigruten gir oss løpende det vi ber om, gir oss frie hender og blander seg ikke i vårt arbeide. Vi opplever derfor full faglig uavhengighet. Vi samarbeider med dyktige tekniske eksperter fra DNV GL og medisinsk ekspertise.

Vi er opptatt av rettssikkerhet for de berørte ansatte og legger til rette for at de får betalt rettshjelp og adgang til kontradiksjon. Jeg har stor forståelse for at enkeltpersoner kan kjenne engstelse knyttet til den situasjon som er oppstått og vi har derfor god dialog om dette der det er relevant.»

Lover innsyn

I et intervju med Klassekampen understreker Hegnar at granskningsrapporten vil legges fram på en måte som tar personvernhensyn, men at selskapet ikke vil holde informasjon tilbake.

- Hurtigruten kommer ikke til å holde tilbake informasjon i denne saken for å skjerme seg selv eller ansatte. I min verden er det ikke sånn man gjør, sier Hegnar, som legger til at det ligger i kortene at rapporten heller ligger uker enn måneder fram i tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer