Hurtigruteskip på grunn

Teknisk feil sannsynlig årsak til grunnstøtningen. Ingen passasjerer om bord og ingen personskader, opplyser Hurtigruten. Skipet er nå løsnet av seg selv, skriver TV 2 like før kl. 16.00.

SISTE NYTT: Dagbladet TV gir deg siste nytt, akkurat nå! Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du om bord på Hurtigruten eller har bilder fra stedet? Tips oss på 2400@dagbladet.no

SISTE: Skipet har nå løsnet av seg selv, melder TV 2.

Styreleder i Hurtigruten Trygve Hegnar sier til TV 2 at teknisk feil er årsaken til at skipet MS Richard With grunnstøtte fredag.

- Det viktigste er at ingen personer kom til skade, sier Hegnar til TV2.

Et av Hurtigrutens skip har gått på grunn. Hendelsen har skjedd ved Steinsundet i Solund i Vestland, opplyser Hovedredningssentralen til Dagbladet. Det er Hurtigrutens «Richard With» som har grunnstøtt.

Hurtigruten skriver i en pressemelding at skipet var på vei til Bergen etter et lengre verftopphold da hendelsen skjedde. Skipet hadde altså nettopp hatt tilsyn.

- Så vidt vi vet var det en teknisk feil. Det var denne feilen som gjorde det vanskelig å manøvrere, sier Hegnar.

Dette bekrefter Hurtigruten i en pressemelding fredag ettermiddag:

«Årsaken var en teknisk systemfeil som førte til at skipet midlertidig mistet styring. Hurtigruten Norge er i gang med å undersøke bakgrunnen for feilen», skriver de.

Skadeomfanget er begrenset, med en mindre skade på skipets bulb og fremre ballasttank. Det er ikke påvist noen lekkasje av miljøskadelig materiale fra skipet, opplyser Hurtigruten.

- Dette er naturligvis en hendelse vi gjerne skulle vært foruten, men heldigvis er det kun mindre skader på skipet. Det var aldri noen fare for liv og helse. Situasjonen kom raskt under kontroll. Mannskapet på skipet har håndtert hendelsen godt, og samarbeidet med Hovedredningssentralen og politiet har fungert som det skal, sier pressekontakt Martin Henriksen i Hurtigruten Norge.

Det jobbes nå med hvordan man får skipet av grunn. Det er kun bulben i fremre del av skipet som står fast, og med den kommende floen kan situasjonen løse seg.

Foto: Marie Lending Gullbrå
Foto: Marie Lending Gullbrå Vis mer

Ingen er meldt skadd i grunnstøtingen. Det er heller ingen indikasjoner på at skipet tar inn vann. Hurtigruten opplyser i en pressemelding at det ikke var noen passasjerer om bord.

Ingen skadd

Om bord var 67 personer - et mannskap på 53, i tillegg til 14 serviceansatte. Ingen gjester.

- Ingen er skadd i hendelsen, og det er ingen fare for mannskapet om bord. Skipet ligger stabilt, og slepeassistanse er tilkalt. Motor og framdriftssystem fungerer, og kapteinen har kontroll over situasjonen. MS «Richard With» er for tida ikke i ordinær drift, og det er ingen passasjerer om bord, opplyser Hurtigruten.

«Det er for tidlig å si noe om årsaken til grunnstøtingen, og vi kommer tilbake med nærmere informasjon når de nødvendige undersøkelsene er gjort,» skriver Hurtigruten.

De jobber nå med å vurdere skadeomfanget. Så langt vet de at det er mindre skader på bulb og fremre ballasttank, som på tidspunktet var fylt med sjøvann.

Når skadeomfanget er klarlagt, vil Hurtigruten vurdere hvordan få skipet til verft for reparasjoner.

Alle nødetater tilkalt

PÅ GRUNN: Skipet står fast ved Steinsundet. Foto: Dagbladet-tipser
PÅ GRUNN: Skipet står fast ved Steinsundet. Foto: Dagbladet-tipser Vis mer

Kystvakten Bergen melder på Twitter rett etter klokka 13 at de er til stede ved det grunnstøtte skipet, og er av Hovedredningssentralen tildelt rollen som «On Scene Commander».

Hurtigruten jobber ut fra at MS Richard With vil kunne være tilbake i rute i tide til neste avgang fra Bergen 20. august, men videre undersøkelser vil avklare dette nærmere.

Kommunikasjonsrådgiver ved Hovedredningssentralen, Anja Bakken, sier til Dagbladet at de foreløpig har få opplysninger om situasjonen.

- Vi undersøker hvilke andre båter som er i området samtidig som vi forsøker å få oversikt over den faktiske situasjonen og hvilke skader skipet har, sier Bakken.

Det var TV 2 som først omtalte hendelsen. Klokka 10 opplyser Bakken til Dagbladet at de fremdeles ikke noe bekreftet antall personer om bord.

- Alle nødetater er varslet og på vei. Situasjonen på stedet er forholdsvis rolig, og uten kjente personskader. Det meldes at skipet mister vann, og antas at det har fått hull i en ballasttank. Situasjonen framstår under kontroll, sier hun til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer