Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Corona-test

Hurtigtest kan snart være tilgjengelig

Tester som kan gi corona-svar på ti minutter er på vei. Men FHI advarer mot at mange kan få feilaktige negative svar.

SNART KLARE: Tester av denne typen kan snart være klare og tilgjengelige på det norske markedet. Men helsemyndighetene frykter de kan gi falske negative svar til de som tester seg for tidlig. Foto: Robin Utrecht / AFP/ NTB scanpix
SNART KLARE: Tester av denne typen kan snart være klare og tilgjengelige på det norske markedet. Men helsemyndighetene frykter de kan gi falske negative svar til de som tester seg for tidlig. Foto: Robin Utrecht / AFP/ NTB scanpix Vis mer

Mange som de siste ukene har merket litt kløe i halsen, hatt litt vondt i korsryggen eller kjent noen mer eller mindre subtile symptomer, har ønsket seg muligheten for å kunne ta en test for å sjekke om de er rammet av covid-19-smitten.

Og selv om Norge etter hvert har kommet helt opp i verdenstoppen over land som tester størst andel av befolkningen, har testing ikke vært bredt tilgjengelige for alle.

Det kan endre seg snart.

AVLASTNING: Coronaviruset fortsetter å herje i Norge, og dette av sju nye feberpoliklinikker i Oslo. Disse skal avlaste legekontor og legevakt i kommunen. Video / Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Kan gi feil svar

Norsk kvalitetsforbedring av laboratorieundersøkelser (Noklus) og Folkehelseinstituttet samarbeider nemlig om en rask utprøving av såkalte hurtigtester, skriver Bergens Tidende.

– En slik test vil være spesielt god for å kartlegge hvor mange som allerede har vært syke. De kan være et godt supplement til den testen som allerede brukes av helsepersonell, sier Mette Christophersen Tollånes, overlege ved Noklus, til avisa.

Utprøvingen vil trolig starte neste uke. Hurtigtestene utføres på en blodprøve fra fingeren, og skal kunne gi svar i løpet av ti minutter.

I en pressemelding forklarer Noklus at testene fungerer på en annen måte enn testene det offentlige helsevesenet nå gjennomfører (PCR), men at de potensielt kan oppdage kroppens immunrespons på viruset, altså indikasjoner på at en har vært smittet.

– Vi vet ikke hvor gode testene egentlig er, ei heller om vi kan stole på positivt svar. Det vi vet helt sikkert, er at de ikke kan brukes til å utelukke infeksjon i inkubasjonstida eller akuttfasen, heter det i pressemeldingen.

I meldingen advares det videre mot at tester tatt for tidlig i sykdomsforløpet kan gi feilaktig resultater, fordi pasienten da ikke har rukket å utvikle nok antistoffer til at testen blir positiv.

– Resultatet kan dermed bli en negativ test, selv om pasienten er både smittet selv og sannsynligvis i den mest smitteførende fasen (smitter andre). Dersom man ikke er klar over dette, kan en falske negativ test bidra til både falsk trygghet og økt smitterisiko for andre, heter det i meldingen.

FHI ber folk være forsiktige

FHI ber også folk om å være forsiktig med hurtigtestene, nettopp fordi de kan gi falske negative svar.

– Inntil vi vet mer, oppfordrer Folkehelseinstituttet til å være forsiktige med bruken av hurtigtester, heter det i en pressemelding fra FHI.

De understreker at det foreløpig er begrenset kunnskap om disse testene.

– Det er viktig å understreke at disse testene ikke kan benyttes til å utelukke covid-19, og det er ingen hurtigtester som kan erstatte PCR som diagnostisk metode tidlig i sykdomsforløpet, sier Anne-Marte Bakken Kran, overlege ved Folkehelseinstituttet i meldingen.

I Storbritannia håper de å kunne ha massetester klare i løpet av neste uke, skriver The Guardian. Der har myndighetene kjøpt inn 3,5 millioner tester. De skal først tilbys helsepersonell, så andre deler av befolkningen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!