Hus eller hytte?

Ekteparet Turid Harboe-Hals og Kjell Christensen bor ulovlig på Brønnøya. Asker kommune har nemlig bestemt at huset de har bodd i i 13 år ikke lenger er helårsbolig, men en hytte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele femti familier bor ulovlig i hytter på Brønnøya.

Det eneste de fortsatt får lov til er å betale skatt som fastboende!

- Det virker som om kommunen har glemt at vi faktisk har kjøpt en helårsbolig, sier Turid Harbou-Hals.

Full forvirring

Hun og mannen Kjell Christensen realiserte en gammel drøm da de kjøpte villaen i 1985, som i dokumenter fra kommunen blir beskrevet som en helårsbolig. Ekteparet nyter det litt primitive livet på Brønnøya. En flytebrygge fører ut til øya med et vell av fuglekvitter, turstier og blomstrende blåveis.

- Jeg kan ikke forstå at noen tar skade av at vi bor her, sier hun.

Ekteparet er bare en av de fastboende familiene som juridisk sett bor ulovlig på øya. Asker kommune vedtok en ny reguleringsplan i 1995, og da planen ble stadfestet i 1997, fikk femti husstander beskjed om at husene hadde fått hyttestatus.

Bare seksten familier er fortsatt lovlige fastboende.

Men Turid Harbou-Hals og mannen har ikke tenkt til å gi opp. For på onsdag vedtok Asker kommune at hver enkelt hytteeier kan søke om å få bli huseier igjen!

Bor ulovlig

Den gamle reguleringsplanen fra 1929 presiserte at det skulle være villamessig bebyggelse på øya.

Enkelte har bodd i husene sine siden krigen, men brått har de fått hytteeierstatus.
Nå bor de ulovlig, og har mistet flere rettigheter de hadde som huseiere.

- Vi settes i en håpløs situasjon. Vi mister rettigheter over boligene våre. Dersom en «hytte» på for eksempel 150 kvadratmeter brenner opp, får vi bare lov til å sette opp en fritidsbolig på 70 kvadratmeter med vann på veggen, sier Øyvin Berven i Brønnøya grunneierforening.