Hus evakuert på grunn av flom i Kvam

Store vannmengder har ført til evakuering av et bolighus i Kvam. Flere ras har sperret veiene mellom Bergen og Voss.

LYNNEDSLAG: I Øygarden på Sotra begynte det onsdag å brenne i en enebolig, trolig etter et lynnedslag. Beboerne var ikke hjemme, men huset ble helt overtent. Foto: Richard Halland / NTB scanpix
LYNNEDSLAG: I Øygarden på Sotra begynte det onsdag å brenne i en enebolig, trolig etter et lynnedslag. Beboerne var ikke hjemme, men huset ble helt overtent. Foto: Richard Halland / NTB scanpixVis mer

Store vannmengder har preget Vestlandet også natt til torsdag. Først måtte hovedveien E 16 mellom Bergen og Voss stenges ved Bolstad på grunn av ras. Siden måtte også omkjøringsveien på fylkesvei 314 stenges ved Bergsdalen på grunn av ras utløst av regnværet.

- Slik det er nå, er det ingen fare for liv eller noe slikt, men det er litt vanskelig å ta seg fra Bergen til Voss ettersom flere veier er stengt. Politiet har beredskap på begge sider, men det rammer jo andre, sier operasjonsleder Dag Olav Sætre i Vest politidistrikt til NTB.

Seinere på natta har også fylkesvei 49 i Kvam kommune blitt stengt på grunn av flom, melder Vegtrafikksentralen.

Evakuerte seg selv

Det er varslet store nedbørsmengder over Vestlandet natt til torsdag og på dagtid torsdag. Klokka 2.40 melde brannvesenet i Hordaland om at et hus i Kvam var evakuert som følge av store mengder vann som kom drivende gjennom veibanen og bebyggelsen. Politiet og representanter for kommunen rykket ut til området.

- Beboerne evakuerte seg selv da det begynte å renne vann gjennom huset. Brannvesenet er på stedet og bistår, sier Sætre.

LYN OG TORDEN: Det er store problemer i togtrafikken som følge av tordenværet i natt. Denne videoen er fra Rælingen i Akershus. Ifølge Meteorologisk institutt var det over 18.000 lyn over Østlandet natt til 29. august. Vis mer

I Hordaland har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) satt farevarselet for jord- og flomskred til oransje nivå, det nest høyeste, mens de har sendt gult farevarsel for Sogn og Fjordane og de nordligste delene av Rogaland.

Når Dagbladet snakker med operasjonsleder Dag Olav Sætre ved 05-tida tirsdag morgen, har det verste regnværet gitt seg, og man forventer at vannmassene vil trekke seg tilbake.

Det skal ikke være fare for at flere hus må evakueres i Kvam, der været har rammet hardest.

- Per nå så virker det som de har kontroll. Det er entreprenører der ute. De har klart å lede vannmassene i en litt annen retning, forteller Sætre.

De største utfordringene nå er de stengte veiene.

- Skal folk komme seg østover så må de belage seg på store omkjørnger, sier Sætre.

Mye nedbør

Meteorologisk institutt advarte onsdag kveld om svært kraftige regnbyger for Sogn og Sunnfjord, Hordaland og nordlige Rogaland. Varselet gikk ut på at det lokalt kunne komme 40-60 millimeter nedbør på tre timer.

- Det har kommet mye vann i områdene rundt Bolstad og Nordheimsund, men det skal ha gitt seg nå, sa operasjonsleder Sætre ved 3.20-tiden.

Det er også meldt gul fare for flom på Vestlandet som følge av den ventede nedbøren onsdag og torsdag.

Da uværet kom inn over kysten onsdag, begynte det å brenne i en enebolig på Sotra, trolig etter et lynnedslag. Beboerne var ikke hjemme, men huset ble helt overtent.

Like før klokka 04 i natt kunne Metorologisk Institutt også melde at et kraftig bygeområde med torden var på vei fra Telemark og inn i Buskerud og Vestfold.

En time seinere hadde det kraftige tordenværet passert Buskerud og Vestfold, og tok veien nordøstover inn over Oslo, Akershus, Oppland og Hedmark.

«Det er fortsatt mye torden og regn igjen og det ser ikke ut som det svekker seg mye på veien nordøstover», skriver Meteorologisk Institutt på Twitter.

(Dagbladet/NTB)