Jordskredet i Gjerdrum:

Hus helt på raskanten – regner med at flere vil gå med

Fortsatt står flere bolighus og vipper helt på kanten av det enorme krateret på Ask i Gjerdrum. Raset er fortsatt i bevegelse og det er for farlig å gå inn i området til fots.

VIPPER: Raset i Gjerdrum har fortsatt gjennom natta, og mange hus står og vipper. Video: Øystein Sæthre Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gjennom natta har søket pågått for fullt med alle nødetater og frivillige organisasjoner, kommunen, NVE og NGI, men søket har fortsatt vært resultatløst.

Ti personer har status som savnet etter raskatastrofen. Politiet sier de fortsatt har håp om å finne folk i live.

- Søket er fortsatt en redningsaksjon. Det kommer vi til å fortsette med inntil annet blir besluttet. Så lenge det er håp om å finne mennesker i live, er det det som er fokus fullt ut, sier innsatsleder Dag Andre Sylju torsdag morgen.

- Ut ifra omfanget på denne katastrofen vi har vært vitne til, hvor mye bygningsmasse som har sklidd ut, og at det er personer som ikke er gjort rede for, kan vi ikke utelukke at det er personer i området.

HUSET RASER: Mange hus er blitt tatt av jordskredet og i ettermiddag raste enda et. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Regner med flere husras

Arbeidsforholdene er fortsatt svært krevende. Over et døgn etter at det store skredet gikk, er raset fortsatt i bevegelse og politiet regner med at flere hus vil rase ut.

Det er derfor for farlig å ta seg inn i området til fots.

- Det er fortsatt bygninger helt på raskanten og som vi egentlig hadde regnet med at skulle rase ut i løpet av natta. Så om det skjer, så er det venta.

- Det blir hele tiden en vurdering av hvor sikkert det er for mannskapet som skal inn der.

Kantene raser fortsatt

Laila P. Høvik i NVE sier til Dagbladet torsdag morgen at skredkantene fortsatt raser og er ustabile.

- Det vil bli tatt ytterligere jordprøver i dag. NVE er i dialog med politiet for å se om enkelte områder etter hvert kan tas i bruk, forteller hun.

Innsatslederen Sylju forteller at det blant annet analyseres bilder fra rasområdet for å finne ut av hvilke områder som er mest utsatt for nye ras.

- Vi tar fortløpende vurderinger fra time til time og fortsetter en redningsaksjon så lenge det er vurderingen. Vi setter inn de ressurser som er nødvendig.

STOR SKADER: Flere hus har rast ut i det store rasområdet på Ask i Gjerdrum. Bildet er tatt onsdag. Foto: Fredrik Hagen / NTB
STOR SKADER: Flere hus har rast ut i det store rasområdet på Ask i Gjerdrum. Bildet er tatt onsdag. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

Seinest i 23-tiden onsdag kveld raste to nye bolighus ut i raskrateret. Totalt skal det være 31 boenheter som er tatt av skredet, fordelt over ni bygg. I tillegg kommer seks garasjehus med fem garasjeplasser hver.

- Inntil lysforholdene blir litt bedre utover dagen er det ikke så mye jeg kan si om skadene. Men det er grunn til å tro at det er store materielle skader og flere hus som har sklidd ut i rasområdet, sier Sylju

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer