Gjerdrum-skredet:

Hus med mulige savnede flyttet 400 meter

Ni bolighus har gått med i det massive skredet på Ask i Gjerdrum. Ifølge brannvesenet har noen av husene blitt dratt med raset opptil 400 meter.

Publisert
Sist oppdatert

Brannvesenet jobber kontinuering med å lokalisere husene der de ti personene som er savnet etter skredkatastrofen kan være.

- Det er en stor oppgave. De som er savnet er kanskje inne i noen av husene. Husene vi prater om har flyttet seg opp mot 400 meter og det er vanskelig å lokalisere, sier innsatsleder Morten Thorsen i Romerike brann- og redningsetat.

- Dette er flermannsboliger som har gått med i raset og har gått langt nedover. Håpet og jobben og prioriteten vår er der.

ENORME ØDELEGGELSER: Hus med mulige savnede kan ha blitt flyttet så langt som 400 meter. Foto: Nima Taheri
ENORME ØDELEGGELSER: Hus med mulige savnede kan ha blitt flyttet så langt som 400 meter. Foto: Nima Taheri Vis mer

Klare til å ta seg inn

Onsdag ankom svenske Usar-mannskaper Gjerdrum. Dette er eksperter på å ta seg inn i sammenraste hus. Sammen med mannskap fra Romerike og Oslo står de klare til å ta seg inn i området når forholdene tillater det.

Foreløpig er det for farlig å ta seg inn i området til fots og raset pågår fortsatt, ifølge NVE. Det er også fare for at flere hus som står på vippen av skredkanten skal rase ut.

- Vi legger en plan for å se om vi har noen muligheter for å få dem inn i rasområdet. De kom i går kveld og er klare når vi har en plan klar og når det er sikkert nok. Det er det foreløpig ikke.

LANGT: Brannvesenets innsatsleder i Gjerdrum sier at noen av husene som ble tatt av raset har flyttet seg opptil 400 meter. Video: Henning Lillegård Vis mer

Håper å finne folk i live

Politiets innsatsleder Roger Pettersen er imidlertid klar på at det fortsatt pågår en redningsaksjon og at det fortsatt er håp om å finne personer i live.

- Vi er inne i en viktig fase, og utnytter dagslyset, men vi søker etter overlevende. Det er viktig for oss å presisere.

SØKER ETTER OVERLEVENDE: Politiets innsatsleder, Roger Pettersen, sier det fortsatt pågår en redningsaksjon. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
SØKER ETTER OVERLEVENDE: Politiets innsatsleder, Roger Pettersen, sier det fortsatt pågår en redningsaksjon. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Politiet jobber blant annet med mobilsporing, kartlegging av boenhetene, og opp mot de ti personene som er savnet, sier han.

I skredområde ser man rester etter hus, eiendeler, biler og gjenstander som tilhører forskjellige boenheter, sier innsatslederen.

Natt til torsdag ble en savnet hund reddet ut fra området.

- Det er nok flere husdyr i disse andre evakueringssonene. Vi forstår at eierne er bekymret, men vi ber innstendig om at de tar kontakt med politiet for håndtering og vi ønsker ikke at de skal ta egne initiativ for å komme seg til husdyrene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer