Hus og biler tatt av ras

Flere bygder isolert på Sunnmøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere jordras har gått på Sunnmøre i natt og i dag tidlig. Veier er stengt, bygder er isolert, to biler ble tatt av ras og tre hus er skadd. .

- Tre hus i Helsemvika i Stranda kommune ble rammet av raset, og området er evakuert, sier operasjonsleder ved Sunnmøre politidistrikt, John Jåre Flo.

Ifølge NTB er det snakk om 54 personer i 18 boenheter. De fleste i Helsemvika var på skole eller jobb da raset gikk i ti-tida, og ingen kom til skade. Men Alvhild Greta Fjørstad (70) var hjemme, og måtte hjelpes ut da raset buldret inn i stuen hennes.

- Gjennom stueveggen

- Jeg stod på kjøkkenet da smellet kom. Gjørme- og steinraset har kommet rett gjennom stueveggen, sier Fjørstad til Sunnmørsposten.
 

Sønnen Ståle Fjørstad hadde akkurat dratt da moren ringte ham med beskjed. Han snudde og fikk hjulpet moren ut.

- Vi måtte bare komme oss vekk, sier han.

Ifølge Fjørstad er raset femti meter bredt. Det har gått inn i halve huset deres og videre nedover en vei der det har trykt inn bakveggen på et annet hus. Et tredje hus og en garasje er også skadd.

 KJØRTE INN I RASET: Eieren av denne lastebilen kom seg unna ett av rasene i Velledalen ved å løpe nedover ei mark. Foto: Atle Hole
KJØRTE INN I RASET: Eieren av denne lastebilen kom seg unna ett av rasene i Velledalen ved å løpe nedover ei mark. Foto: Atle Hole Vis mer

Kommunene som er hardest rammet av rasene har etablert kriseberedskap.

Bilen tatt av ras

Eivind Bolstad fra Sykkylven fikk bilen knust av et ras som gikk over veien i Velledalen i Sykkylven kommune.

- Jeg kom kjørende og så at det hadde gått et lite ras, så jeg snudde og tok en annen vei. I det jeg snudde bilen braka det laus. Da raset stoppa og jeg kunne se igjen, kom jeg meg derifra. Da var vinduene knust og bilen hadde fått store skader. Jeg tror den blir kondemnert, sier Bolstad.

Han forsøkte å advare en person i en lastebil, men vedkommede dundret ifølge Bolstad rett inn i raset.

Mannen kom seg heldigvis unna, og løp nedover ei mark.

Isolert

Veiene mellom Sykkylven og Stranda, Stranda og Hellesylt og Norddal og Eidsdal er stengt, og ifølge Sunnmørsposten er bygdene Geiranger, Velledalen, Øye og Dalsbygda isolert som følge av rasene. 

Hus og biler tatt av ras

I Norddal har kommunen fått på plass et båttilbud slik at skoleelever og folk som skal på arbeid skal komme seg til og fra. I Velledalen i Sykkylven er en skole og en barnehage stengt. Veien gjennom dalen, som forbinder Stranda og Sykkylven, har vært rammet av flere ras. 

Andre steder på Vestlandet har uværet også skapt kaos.

Tre skadd

Tre passasjerer ble lettere skadd da en ekspressbuss på vei fra Oslo til Førde ble tatt av kraftig vind på Hemsedalsfjellet. Passasjerene ble brakt til legebehandling i Lærdal. De øvrige kunne fortsette til Oslo i ny buss.

I Engbø i Hornindal ble Jan Arvid Espe ført 35 meter nedover tunet av et sørperas da han var ute og brøytet. Traktoren holdt seg på rett kjøl, og det gikk fint med Espe.

I den undersjøiske Freifjordtunnelen i Kristiansunds fastlandssamband klarte ikke drenssystemet å ta unna vannet som rant inn i tunnelen utenfra. Den ene kjørebanen måtte stenges. Raumabanen er fortsatt stengt grunnet fare for trefall over toglinja, melder NTB.

Årsaken til raset er ekstremregn i natt, kombinert med høye temperaturer som har fått snøen i området til å smelte raskt.

NVE varslet om ekstremværet tirsdag.