Husby nekter å kommentere den nye Breivik-rapporten

Konkluderer motsatt av rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim.

- INGEN KOMMENTAR: Rettspsykiater Torgeir Husby nekter å kommentere den nye rapporten om Anders Behring Breiviks psyke, som konkluderer med at han var tilregnelig under terrorhandlingene 22. juli. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- INGEN KOMMENTAR: Rettspsykiater Torgeir Husby nekter å kommentere den nye rapporten om Anders Behring Breiviks psyke, som konkluderer med at han var tilregnelig under terrorhandlingene 22. juli. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet): Terrortiltalte Anders Behring Breivik ble i dag erklært tilregnelig i den andre psykiatriske vurderingen som er foretatt av ham. Det er psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas som har foretatt vurderingen.

De nye sakkyndige har dermed falt ned på den motsatte konklusjonen av den rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim kom til i november i fjor.

Dagbladet møtte Husby i Drammen tingrett i dag, og spurte om en kommentar til den nye vurderingen av Breivik.

- Det har jeg ingen kommentar til, svarte Husby.

Forskjellig metode Mens Sørheim og Husby baserte sin rapport på en rekke samtaler de hadde med Breivik, har Tørrissen og Aspaas hatt et team som har observert Breivik 24 timer i døgnet.

- Kan metode og tilnærming i arbeidet med å lage de ulike rapportene ha hatt noe å si i forhold til konklusjonen, Husby?

- Jeg kommer ikke til å kommentere rapportene på den ene eller den andre måten, svarer Husby.

Husby er for tiden sakkyndig i en sak som går for Drammen tingrett. Også Synne Sørheim er oppnevnt som rettssakkyndig i saken. De to har i mange år jobbet i tospann som rettssakkyndige.

- Ikke psykotisk Tørrissen og Aspaas' nye rapport ble overlevert retten klokka 11 i dag, og offentliggjort en time senere

«De sakkyndiges hovedkonklusjon er at tiltalte Anders Behring Breivik vurderes ikke psykotisk på handlingstidspunktet 22. juli 2011. Det innebærer at han er vurdert som tilregnelig på gjerningstiden,» heter det i rapporten.

Dermed vil Breivik kunne idømmes fengselsstraff eller forvaring i stedet for tvungent psykisk helsevern. Dette blir til slutt opp til retten å avgjøre, basert på den totale bevisførselen i retten. Både Breivik selv og en rekke bistandsadvokater har ønsket at Breivik skal kunne idømmes straff.