Husby og Sørheim har forlatt retten - men kritikken fortsetter

Bistandsadvokatene er ventet å bruke sine siste vitner til å stille spørsmål ved deres arbeidsmetoder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag kaller bistandsadvokatene inn to nye psykiatrisakkyndige som vitner, Dagfinn Winje og Are Holen.

Winje er førsteamanuensis ved institutt for klinisk psykologi ved Universitetet i Bergen, mens Holen er professor ved institutt for nevromedisin ved NTNU i Trondheim.

En rekke psykiatere har allerede vitnet i retten, men koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen mener disse to er nødvendige for å ta opp ett konkret tema:

- Vi ønsker å belyse arbeidsmetodene til de sakkyndige, sier Larsen til Dagbladet.

IKKE I RETTEN: Ettersom Torgeir Husby og Synne Sørheim er ferdig med sine forklaringer, kommer de ikke til å være tilstede i retten i dag. Foto: Jacques Hvistendahl
IKKE I RETTEN: Ettersom Torgeir Husby og Synne Sørheim er ferdig med sine forklaringer, kommer de ikke til å være tilstede i retten i dag. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

De to vil også snakke om hvilken påkjenning en traumatisk hendelse som 22. juli kan ha på overlevende og pårørende

Stilt til veggs Larsen har tidligere i rettssaken vært svært kritisk til hvordan de sakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim har utført sitt mandat.

Fredag konfronterte Larsen de to med deres tette samarbeid, og viste blant annet til Dagbladets avsløring der Den rettsmedisinske kommisjon opplyser at Sørheim og Husby har samarbeidet 51 ganger.

Larsen stilte også spørsmål ved Husby og Sørheims påstand om at de ikke kunne ha separate samtaler med Breivik på grunn av pålegg fra Ila.

- Deres begrunnelse - Fastholder dere at det var Ila som påla dere å gjøre samtalene sammen? spurte Larsen fredag.

- Ordet pålegge vil jeg ikke bruke, de sa at vi måtte snakke med ham bak en glassvegg. Det sa vi at ikke var aktuelt. Ila mente vi da måtte gjøre det sammen fordi de fryktet en gisselsituasjon, svarte Sørheim.

I ettertid har fengselsdirektør ved Ila, Knut Bjarkeid, avvist at det var fengselet som kom med kravet som Sørheim siktet til.

- Det var deres begrunnelse, som vi bare tok til etterretning. De ønsket å ha samtalene sammen, sa Bjarkeid til TV 2 søndag

Hemmelighetsfull I lys av dette ønsket Mette Yvonne Larsen å hente inn også Bjarkeid i vitneboksen i dag.

- Vi vil ha fengslesdirektøren som vitne etter at det kom fram at han ikke hadde stilt krav om at de sakkyndige burde være to i alle samtaler, forklarte Larsen til Dagbladet i går

Dette vitnet ble først offisielt annonsert av bistandsadvokatene tirsdage ettermiddag, og dommer Arntzen gjorde det derfor klart at dette måtte klareres med aktoratet først.

- VENTET I RETTEN: Fengselsdirektør Knut Bjarkeid er ønsket som vitne av bistandsadvokatene. De ønsker å spørre ham om hvilke retningslinjer som ble gitt til Husby og Sørheim. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- VENTET I RETTEN: Fengselsdirektør Knut Bjarkeid er ønsket som vitne av bistandsadvokatene. De ønsker å spørre ham om hvilke retningslinjer som ble gitt til Husby og Sørheim. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Det kan nå se ut til at vitnet frafalles.

Ikke tilstede i retten Men til tross for at det er ventet kritikk av deres metoder, vil ingen av de sakkyndige være tilstede for å svare for seg i retten i dag.

Med sine forklaringer torsdag, fredag, mandag og tirsdag har nemlig Husby, Sørheim, Tørrisen og Aspaas fullført sin oppgave i saken, og trenger ikke lenger være tilstede.

- Hva kommer de siste sakkyndige til å si om deres metoder, Larsen?

- Det har jeg ikke så lyst til å si så mye om nå, svarer hun.

Ba de sakkyndige ta en dag til Riktignok ytret dommer Arntzen i går et ønske om at de fire sakkyndige skulle være tilstede også i dag.

BA DE SAKKYNDIGE BLI: Dommer Wenche Arntzen ønsket at rettspsykiaterne skulle være tilstede i retten også i dag, men ga seg etter innvendinger fra psykiaterne selv. I forgrunnen sitter Torgeir Husby og Synne Sørheim. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BA DE SAKKYNDIGE BLI: Dommer Wenche Arntzen ønsket at rettspsykiaterne skulle være tilstede i retten også i dag, men ga seg etter innvendinger fra psykiaterne selv. I forgrunnen sitter Torgeir Husby og Synne Sørheim. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Jeg synes det er hensiktsmessig at dere er her i morgen. (...) Jeg tenkte at man skulle observere siste dag av bevisførselen, sa Arntzen i går.

Men det ville ikke de sakkyndige vite noe av, og etter innvendinger fra både Sørheim, Aspaas og Tørrisen - som alle hadde andre planer - ga Arntzen seg og dimiterte alle fire.