KNUSENDE: 24-åringen fra Tønsberg fikk disse isklumpene i hodet tirsdag. I går ble han operert ved Oslo universitetssykehus. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
KNUSENDE: 24-åringen fra Tønsberg fikk disse isklumpene i hodet tirsdag. I går ble han operert ved Oslo universitetssykehus. Foto: ØISTEIN NORUM MONSENVis mer

- Huseier ble advart før raset gikk

Gårdeieren ble ifølge Trafikketaten bedt om å fjerne is fra taket. Det ble ikke gjort. I stedet traff raset en 24-åring i hodet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): 24-åringen fra Tønsberg holdes kunstig i koma ved Oslo universitetssykehus etter å ha blitt truffet i hodet av ismassene.

- Kritisk tilstandDen uheldige gutten ante fred og ingen fare da han sammen med kjæresten ruslet oppover Frognerveien i Oslo tirsdag formiddag. Nå ligger han på intensivavdelingen med kraniebrudd.

Ifølge Oslo universitetssykehus ble mannen i går operert. Via familien får Dagbladet opplyst at tilstanden er kritisk.

- Helt unødvendigPolitiet og Trafikketaten i Oslo er klare på at denne ulykken var helt unødvendig. Den skulle aldri ha skjedd.

- Her er det en gårdeier som ikke har overholdt sine plikter, sier fagkonsulent Vigdis Johansen i trafikketatens kontrollseksjon.

Når hun sier det med tyngde, er det ikke bare med henvisning til gårdeiers ansvar ifølge jussen. Hun sier det heller ikke bare fordi vanlig folkevett tilsier at vedkommende huseier burde kikket opp og tenkt at den snøen vil komme ned - en dag. 

Årsaken til at hun er klar i sin tale, er at Trafikketaten tidligere i år så all snøen på nettopp dette taket.

- Så vidt meg bekjent skal gårdeier ha fått et skriftlig varsel, sier Johansen.

- Ingen kommentarDet skriftlige varselet hun sikter til er normalt et forelegg på 500 kroner.

- Til det har jeg ingen kommentar å gi. Det er nå politiet som etterforsker saken, sier den daglige lederen av eierselskapet i Frognerveien 9C til Dagbladet.

1300 advarslerHittil i år har Trafikketaten skrevet ut 1300 slike gebyrer til gårdeiere med rasfarlige tak. Flere av disse nettopp i området Frognerveien / Niels Juels gate.

- Noen har også fått flere slike forelegg, uten at de har overholdt sine forpliktelser, sier Johansen.

Ved kritiske tilfeller melder Trafikketaten gårdeiere til politiet, eller brann- og redningsetaten rykker ut for å fjerne akutt farlig snø og is. Regninga sendes i slike tilfeller gårdeier.

Gårdeieren på Frogner bør ifølge politiet krysse alle fingre for at det går bra med 24-åringen.

- Det var ikke sikret godt nok. For det er ingen tvil om årsakssammenhengen her: Det raste og han fikk det i hodet, sier leder Hanne Kristin Rohde ved Oslo-politiets voldsseksjon.

Hard straffSom gårdeier kan konsekvensene bli store når det går ras og folk kommer til skade, slik det her har skjedd. Ansvarsfordelingen er det ingen tvil om.

- Nei. I slike saker kan både straffeloven og politivedtektene komme til anvendelse, sier Rohde.

7. Januar 2007 raste gesimsen ut fra en bygård i Oslo og tok livet av Linda Henriksen (31).

Gårdeieren ble året etter dømt for uaktsomt drap.

To gårdeiere på Frogner er uenige om hvem som har skylda.

- Det er et spørsmål vi regner med å få avklart rimelig raskt i etterforskningen, sier Rohde til Dagbladet.

IKKE FJERNET: Etter ulykken ryddet brannvesenet tak og fortau i Frognerveien. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
IKKE FJERNET: Etter ulykken ryddet brannvesenet tak og fortau i Frognerveien. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer