UUTHOLDELIG: Taket på huset til høyre må byttes. Høyesterett slo fast at det gir et så kraftig gjenskinn at naboen til venstre ikke kan leve med det. Foto: Ritzau Scanpix
UUTHOLDELIG: Taket på huset til høyre må byttes. Høyesterett slo fast at det gir et så kraftig gjenskinn at naboen til venstre ikke kan leve med det. Foto: Ritzau ScanpixVis mer

Dømt etter 13 års nabokrangel:

Huseier må male taket og betale 190000 kroner i saksomkostninger

Det spørs om isfronten mellom naboene nå er over.

- Min mor er svært lettet og glad. Hun har vært nervøs for utfallet av saken.

Det sier Klaus Brusgaard til danske BT.

Et glinsende hustak fra 2005 har i 13 år vært stridens kjerne i en nabokrangel mellom hans mor og ekteparet Michael og Alice Serup i danske Lystrup. Men denne uka ble et endelig punktum satt i saken, da Høyesterett avsa sin dom i nabofeiden.

Kan gjenskinnet fra et tak være så belastende at eieren pålegges å bytte det ut? Det var spørsmålet landets øverste rettsinnsats måtte ta stilling til etter at partene hadde møttes i retten.

Og svaret ble ja, det kan det.

Kostbar krangel

Den 13 år gamle feiden startet da ekteparet Serup byttet ut sitt brune tak med svart og glinsende takstein i 2005. Dette ble så sjenerende for nå 71 år gamle Brusgaard at hun tok kontakt med Aarhus kommune, før saken til slutt havnet i tingretten i 2012.

Etter en rekke vurderinger og rapporter besluttet retten at taket var en større belastning for naboen enn hva man kan ventes å akseptere. Dermed falt dommen i Brusgaards favør.

Ekteparet ga seg imidlertid ikke der, og anket dommen til lagmannsretten som konkluderte med det samme utfallet. Serup nektet å godta avgjørelsen også denne gangen. Dermed var det Høyesterett neste for naboene.

Kostbar krangel

I dommen fra Høyesterett blir det slått fast at ekteparet nå må matte ned hustaket sitt, eller alternativt bytte ut den skinnende taksteinen.

Serup har tidligere uttalt at det i beste fall vil medføre en kostnad på 20 000 danske kroner, eller i underkant av 26 000 norske kroner.

Prislappen for 13 års nabostrid blir derimot større enn som så. I tillegg må de to betale saksomkostninger pålydende 190 000 norske kroner.

Kan sole seg igjen

Til BT sier Brusgaards sønn at moren nå håper naboene kan begrave stridsøksen.

- Hun håper de kan begynne å hilse på hverandre igjen, nå som den endelige dommen har falt. Og så håper hun å kunne bruke terrassen sin igjen i sommer. Det har hun ikke kunnet gjøre på 13 år, sier Klaus Brusgaard til avisa.

I en e-post til BT skriver Michael Serup, som er advokat og selv la fram saken i Høyesterett, at dommen er annerledes enn den lagmannsretten ga. Konklusjonen blir likevel at ekteparet må gjøre forandringer på taket, og han sier de tar dette til etterretning.

- I et større perspektiv merker jeg meg at Høyesterett slår fast at det ikke spiller noen rolle om et boligområde har slått fast at tak med reflekterende takstein ikke er ulovlig, skriver Serup.