Huseier mente Arbeidstilsynet burde fullføre takarbeidet

Arbeiderne stakk da kontrollørene avslørte farlig og usikret arbeid med asbestplater.

BLE STANSET: Her fjerner arbeideren takplatene som ifølge Arbeidstilsynet inneholdt asbest, helt uten verneutstyr. Arbeidstilsynet mener også sikringstiltakene var for dårlige. Alle foto: Arbeidstilsynet
BLE STANSET: Her fjerner arbeideren takplatene som ifølge Arbeidstilsynet inneholdt asbest, helt uten verneutstyr. Arbeidstilsynet mener også sikringstiltakene var for dårlige. Alle foto: ArbeidstilsynetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Arbeidstilsynet trodde den verste behandlingen av utenlandske arbeidere i Norge var over. Så kom finanskrisa.

- Det er lenge siden vi pleide å se sånt som dette, sier Stein Bjørndal, nasjonal prosjektleder i Arbeidstilsynet.

For noen år siden var det en rekke reportasjer i norske medier om sosial dumping, sjokklave lønninger og uverdige forhold for utenlandske arbeidere i Norge.

TRANGT: Arbeidsgiveren sier det var arbeiderne selv som valgte å bruke teltet, for å spare arbeidsvei.
TRANGT: Arbeidsgiveren sier det var arbeiderne selv som valgte å bruke teltet, for å spare arbeidsvei. Vis mer

Etter det har det gradvis blitt bedre.

Men den siste tida har Arbeidstilsynet sett en negativ utvikling.

- Etter hvert som tidene er blitt dårligere i byggebransjen har det blitt hardere konkurranse om jobbene, og det ser ut til å være flere som er fristet til å redusere på vilkårene til arbeiderne slik at de lettere kan vinne anbud og få oppdrag, sier Bjørndal.

- Vi har igjennom våre tilsyn i byggebransjen sett en god utvikling de siste årene når det gjelder lønns- og arbeidsvilkår for utenlandske arbeidstakere. Det kan virke som den utviklingen nå har stoppet opp i deler av byggebransjen. Vi opplever stadig oftere å komme over utenlandske arbeidstakere som jobber under dårlig sikkerhet og med dårligere lønns- og arbeidsvilkår, sier Bjørndal.

Ville ha erstatning

De siste ukene har Arbeidstilsynet avdekket det de mener er flere grove enkeltsaker:

BODDE I TELT: I dette partyteltet bodde de seks polske arbeiderne.
BODDE I TELT: I dette partyteltet bodde de seks polske arbeiderne. Vis mer

Torsdag i forrige uke fant Arbeidstilsynet to menn som jobbet med å eternittplater, som inneholder asbest, fra et hustak i Volda.

- De hadde ikke noe beskyttelsesutstyr av noe slag og var veldig dårlig sikra, i den grad det var noen sikring i det hele tatt, sier Georg Mork, seniorinspektør Arbeidstilsynet Midt-Norge, til Dagbladet.

De to arbeiderne forsvant raskt fra stedet da Arbeidstilsynet kom. De snakket verken norsk eller engelsk, og Arbeidstilsynet antar at de var fra Latvia eller Litauen. Tilsynet stanset arbeidet på grunn av ulovlig arbeid med asbest og ulovlig sikring.

FØR: Dette takarbeidet ble stanset på grunn av dårlig sikring.
FØR: Dette takarbeidet ble stanset på grunn av dårlig sikring. Vis mer

- Huseieren sa at de ikke visste hvilket selskap de ansatte jobbet i, og at de hadde fått kontakt med dem etter at de fant en annonse i en avis. Huseieren har faktisk ringt oss opp igjen og bedt oss om å tette resten av taket hans siden arbeiderne dro, sier Mork.

Det er ikke aktuelt for Arbeidstilsynet. Men huseieren mener de burde gi ham en erstatning.

- Arbeidet ble stanset da taket ikke var tett. Det kom inn masse vann på loftet og barnerommet. Hvem skal betale for det? Alt er ødelagt, sier mannen da Dagbladet ringer.

ETTER: Slik så det ut etter at taket ble forskriftsmessig sikret (og resten av taksteinen lagt).
ETTER: Slik så det ut etter at taket ble forskriftsmessig sikret (og resten av taksteinen lagt). Vis mer

Han avviser at det var for dårlig sikret.

- Det var ikke dårlig sikring og det var ikke et dårlig stillas, sier mannen som er lite fornøyd med Arbeidstilsynets inngripen.

Arbeidstilsynet advarer andre for å havne i samme knipa som huseieren i Volda.

- Det er faktisk noe de fleste husbyggere må tenke på. Folk bør faktisk få med seg at en av risikoene en løper ved å bruke useriøse aktører, er at de kan stå der uten tak, sier Mork.

Bodde i partytelt

På Tåsen i Oslo fant inspektørene nylig seks arbeidere som bodde i telt. Det hadde de tydeligvis gjort en periode, for i teltet var det et kjøleskap fullt av hermetikk, kokeplater og en vaskemaskin. De hadde ingen dusj og bare et utendørstoalett.

KUNNE BLITT BEGRAVET: Arbeidet i denne grøfta ble stanset fordi Arbeidstilsynet mente arbeiderne stod i fare for å bli begravd.
KUNNE BLITT BEGRAVET: Arbeidet i denne grøfta ble stanset fordi Arbeidstilsynet mente arbeiderne stod i fare for å bli begravd. Vis mer

Plan- og bygningsetaten var med på tilsynet på byggeplassen, og de valgte å stanse hele utbygningen fordi utbyggeren manglet tilstrekkelig bygningstillatelse. Arbeidsgiveren fikk også beskjed fra Arbeidstilsynet om å rette opp boforholdene. Polakkene er utsendte arbeidere fra hjemlandet, og etter norsk lov har de derfor krav på å få dekket boligutgifter i tillegg til lønna.

 Den norske representanten for arbeidsgiveren, et polsk selskap, avviser at de har gjort noe galt.

- Kritikken blir meningsløs. Gutta ble innkvartert på et motell på Minnesund og hadde fine rom der. De fant et partytelt mens de rev huset. Det var såpass stort at de hadde tatt inn kjøleskap, bord og stoler. For å spare arbeidstid hadde de blitt enige om å sove i teltet også. Det var deres avgjørelse, sier han.

- Sterk økning

Det er ikke bare Arbeidstilsynet som opplever at mange har fått trøbbel etter finanskrisa. Lavterskeltilbudet Juss-Buss har merket en sterk økning i pågangen.

- Vi har sett en sterk økning av saker blant annet knyttet til gjeldsrett, sosialrett og arbeidsrett. Vi har en del saker knyttet til boforhold, ulovlige oppsigelser og ser generelt en del kummerlige forhold for utenlandske arbeidere. Når bedriftene kutter som en følge av finanskrisa, kutter de der det er enklest; hos utenlandske arbeidere som ikke kjenner rettighetene sine, sier Stian Arntzen i Juss-Buss til Dagbladet.

Stein Bjørndal i Arbeidstilsynet mener den generelle utviklingen har vært verst på små og mellomstore byggeplasser, som privathus, mens det er bedre forhold på større byggeplasser.

- Folk som skal pusse opp eller sette i gang et byggeprosjekt må sjekke om selskapene de leier inn er seriøse. En risikerer å få en alvorlig arbeidsulykke i sin egen hage og å stå med et visst ansvar som huseier.

• Tips Dagbladet: 24 00 00 00 eller 2400@db.no. Tips Arbeidstilsynet: 815 48 222.