Huset dingler i løse lufta

To kaffekopper klamrer seg til Torild og Arvid Taules terasse. Ellers henger den fritt over raset som tok livet av en nabo og skadet åtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FANA (Dagbladet): -  Jeg hørte et brak og gikk ut på terrassen for å se. Jeg hadde lenge spøkt med at bilen ville rulle ut, og trodde det slo til. Jeg hørte noe rase. Det var så mørkt, så jeg så ingenting, kjente bare at terrassen skrådde fælt. Så hentet jeg en lommelykt og gikk ut på verandaen under. Da jeg lyste rundt meg så jeg at terrassene stod og dinglet i løse lufta. Jeg lyste ned skråningen og så ingenting. Ikke et tre der det før var skog, forteller Torild Taule.

Vekket naboer

Ved 01.30-tida i går natt fikk hun sitt livs sjokkopplevelse. Tidenes regnværsrekord løste ut et jordras i Hatlestad Terrasse. Det rev grunnen under pilarene på familiens terrasser. Fem nabohus femti meter under dem ble rammet da store steinblokker og enorme mengder jord og sand begravde veien og veltet inn gjennom vegger og vindu i de fem husene.

-  Huset detter ikke, la meg sove, sa Torild Taules ektemann Arvid da hun oppskjørtet fortalte om raset.

Han skjønte fort rasets omfang og fikk vekket naboer. Alvoret skyllet raskt innover dem da de tittet ned mot sine naboer.

-  Der det før var skog, var det bare sand og leire. At dette skulle skje, sier hun. Setningen blir hengende i løse lufta der blikket treffer naboenes hus.

Hjemmene deres er delvis begravet, etasjer smadret. Brannmannskap jobbet i går tett med geologer for å få renset skråningen for løse masser og sikre stedet. Store mengder vann ble pøst på fra helikopter.

Skulle flyttet

-  Det er forferdelig. Du kan ikke tro det kan skje. Vi pleier å flytte hvert fjerde år. Nå har vi bodd her i fem. Vi skulle nok ha flyttet før, sier Toril Taule.

I går natt ble Torild og Arvid og barna invitert ned til naboene sine i Hatlestad Terrasse nr. 62. Da hadde de først søkt tilflukt på parkeringsplassen i enden av gata.

-  I fjellveggen innenfor er det en tunnel. Jeg var parat til å bryte porten og kjøre inn skulle det rase igjen, sier Torild.