HUSMUS:   Mus i veggene kan ikke bare spre sykdommer og ødelegge møbler og ledninger, de kan også gjøre at beboerne utvikler allergi. Foto:AP/Eric Risberg/NTBSCANPIX
HUSMUS: Mus i veggene kan ikke bare spre sykdommer og ødelegge møbler og ledninger, de kan også gjøre at beboerne utvikler allergi. Foto:AP/Eric Risberg/NTBSCANPIXVis mer

Huset ditt kan være fullt av farlig museurin

Og det kan du få allergi av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På samme måte som vi kan bli allergiske mot katter og hunder, kan vi også bli allergiske mot mus. Det er som oftest da mus som kjæledyr det siktes til, ikke ville mus. Men de små rakkerne som lever i husveggene, kan også være skadelige.

- Det vi reagerer på er ikke selve pelsen, men luftbårne partikler som blander seg med støvet i boligen, sier seniorrådgiver Rose Lyngra i Norges astma og allergiforbund.

I tillegg til å reagere på dyrenes pels, kan mennesket også reagere på allergifremkallende stoffer i dyrenes urin, talg, spytt og kjertler. Når museurinen tørker inn, kan allergenene i urinen spres rundt i rommet gjennom støvet.

- Du kan puste det inn og få allergiske reaksjoner i lunger eller på huden. Noen kan få eksem, for eksempel, sier Lyngra.

Alvorlige reaksjoner Folkehelseinstituttet (FHI) sier at husmus og rotter kan føre til alvorlige allergiske reaksjoner hos mennesker. Vanlige symptomer ved dyreallergi er en tett, rennende nese, astma og kløende og rennende øyne. Noen får også elveblest og eksem.

Sjansen for å utvikle allergier er større hvis én eller begge av foreldrene dine har allergi.

- Risikoen øker hvis mor og far har allergi. Hvis du er disponert genetisk, og har anlegg for allergi, så kan du reagere på mus som du reagerer på andre kjæledyr, sier Lyngra.

Hvis begge foreldrene har pelsdyrallergi, er det 80 prosent sjans for at barnet utvikler den samme allergien.

82 prosent av alle hjem I USA har det blitt gjort flere undersøkelser på virkningen av disse allergifremkallende stoffene i musens urin. I en artikkel i The Journal of Allergy and Clinical Immunology viser forskere at det allergifremkallende stoffet finnes i 82 prosent av amerikanske hjem. Det var større forekomst av stoffet i mobile hjem, eldre hus og boliger med dårlig standard.

I Norge begynner musene å trekke inn i hus fra midten av august. De formerer seg i høyt tempo, og mus i huset må derfor bekjempes raskt. Det er med mus som med andre pelsdyr; blir du allergisk, må dyret ut.

- Hvis du får påvist pelsdyrallergi må du ta dyret bort og gjøre skikkelig og grundig rent, sier Lyngra.

Smittsomme gnagere Gnagere som mus og rotter kan også føre med seg bakterier som for eksempel salmonella. I tillegg kan mus bite, noe som kan gi alvorlige skader på blant annet spedbarn. Det er anslått at rundt 50 000 personer bites av rotter eller mus hvert år i USA, ifølge FHI.