Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Huset er ditt for kr. 1,-. (Men lurt å ha en million ekstra)

Bjørg-Inger (75) ble mer og mer fortvilet over barndomshjemmet. Datteren kom på noe lurt - og må stenge telefonen.

 DITT FOR EN KRONE:  Dette verneverdige huset fra ca. 1900, med stor tomt og Varangerfjorden rett ut, søker ny eier. Det er lurt å ha litt mer i bakhånd enn tilbudsprisen på kr. 1,- . Flyfoto: Widerøe/Vadsø museum -Ruija kvenmuseum - fra 1963 .
DITT FOR EN KRONE: Dette verneverdige huset fra ca. 1900, med stor tomt og Varangerfjorden rett ut, søker ny eier. Det er lurt å ha litt mer i bakhånd enn tilbudsprisen på kr. 1,- . Flyfoto: Widerøe/Vadsø museum -Ruija kvenmuseum - fra 1963 . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Det grå Varangerhuset i midten på bildet, mellom de to hvite husene, gis bort av meg for 1 kr. Det ligger i bygda Golnes, utenfor Vadsø, og er min mors barndomshjem. Det har ikke vært gjort noe med på maaaaange år og jeg kommer heller ikke til å gjøre noe med det. Er du interessert i jakt og fiske, kan dette kanskje være noe for deg?»

Dette tibudet postet spesialpedagog Heidi Johannesen (52) på Facebook fra Nesoddtangen, i motsatt ende av vært langstrakte kongerike, grytidlig første påskedag. Huset som hennes mor Bjørg-Inger Edvardsen (75) i Oslo fortsatt eier, har lignet mer og mer på et familiært mareritt enn ferieperle.

Neste arving Heidi Johannesen har skjønt at oppussing og «hyttependling» 2 600 kilometer en vei, ikke er noe for henne. Og hennes barn igjen er heller ikke interessert.

Ett av dem bor på gård i Rauland i Telemark, og har mer enn nok av bygninger og natur å stelle med.

Noe konstruktivt måtte gjøres, og allerede etter et par dager kan det være tegn til at påskemorgen slokker sorgen.

Tilbud som er for gode til å være sanne - i dette tilfellet hus og tomt ved havet for en krone - er som regel ikke helt sanne. Men her skal ingen beskylde mor og datter for å holde noe tilbake.

Allerede i den første tilbudsrunden blir det gjort veldig klart at huset er verneverdig og er merket av vind og vær, uten folk i minst 40 år

- Da jeg sjekket rundt år 2000, fikk jeg vite at det ville koste rundt 500 000 kroner å sette i stand, skrev Heidi Johannesen om «kronestilbudet».

- Håpløst
-
Det har vært ganske håpløst i mange år å få til en ordning. Det må være helt tilbake til 1960-tallet at det har bodd folk der. Jeg var der seinest for tre-fire år siden, og det forfaller bare mer og mer. Jeg har ikke fått lov til å rive, og Vadsø kommune har ikke villet overta det gratis.

 - DET SKAL BO FOLK I HUSAN:  Mor og huseier Bjørg-Inger Edvardsen og datter Heidi Johannesen håper noen slår til på tilbudet på hus og tomt til kr. 1. Foto: Privat.
- DET SKAL BO FOLK I HUSAN: Mor og huseier Bjørg-Inger Edvardsen og datter Heidi Johannesen håper noen slår til på tilbudet på hus og tomt til kr. 1. Foto: Privat. Vis mer

- Nå er ligningstakten over 800 000 kroner, og når det nå kommer eiendomsskatt på et hus det ikke går an å bruke, ja da må jeg bare få en ende på dette, selv om det er barndomshjemmet mitt aldri så mye, sier en fortvilet, men nyoptimisk huseier Bjørg-Inger Edvardsen til Dagbladet.

Datter og nestearving hadde ingen forventning om responsen der ute.

- Tre veldig seriøse
Den har vært voldsom, og nå håper hun at den rette «frieren» har meldt seg.

- Jeg har åpnet de første 25 Facebook-meldingene, og 13 av dem har jeg rukket å svare med utfyllende opplysninger. Alle har fått vite at en fullrestaurering med dagens prisnivå nok kommer opp i en million kroner selv når tilskudd til restaurering av verneverdige hus er medregnet. Tre av interessentene, som alle var interessert i jakt og fiske, virket iallefall veldig seriøse. Så jeg har bedt dem ta kontakt med kommune om hva de må gjøre og ikke kan gjøre, sier en lettet Heidi Johannesen til Dagbladet.

Det er fortsatt en 20-talls Facebook-meldinger hun ikke har åpnet og like mange ubesvarte telefoner fra ukjente numre.

Ordfører Hans-Jacob Bønå (H) kjente ikke til eiendommens forhistorie og forpliktelser da Dagbladet tok kontakt tirsdag formiddag, men han skulle sette seg inn i saken.

Det  verneverdige huset står og forfaller mellom hus det er folk og liv i.

Fjøs og bolig
De første Varangerhusene ble bygd rundt 1840-1850 av finske innvandrere.

Det spesielle og verneverdige er bolig og fjøs slått sammen, med felles inngang, for å spare på varmen i værharde vintre.

Her er en presentasjon av Varangerhus-prosjektet, som i løpet av 2016 skal få sin egen utstilling.

 VINTEREN 2014/2015:  Det ett år gamle bildet av  kronehuset fra baksiden forteller om behov for en fyldig konto for vedlikehold. Foto;: Synnøve Thingnæs.
VINTEREN 2014/2015: Det ett år gamle bildet av kronehuset fra baksiden forteller om behov for en fyldig konto for vedlikehold. Foto;: Synnøve Thingnæs. Vis mer

- Det står ca 200 Varangerhus i gjen i Øst-Finnmark i dag.  Alle hus fra før krigen er vernet, og det kan kan ikke gjøres endringer utvendig uten å få tillatelse fra fylkeskommunen. Rundt 10 av husene er fredet, og da kan det ikke gjøres endringer verken utvendig eller innvendig uten godkjenning, sier fotograf og samlingsforvalter Monica Milch Gebhardt ved Varanger Museum til Dagbladet.

Det står 17 Varangerhus igjen i Golnes en drøy mil utenfor Vadsø sentrum, og samlingsforvalteren blir like glad som nåværende eier hvis det blir nytt liv i det ene for kr. 1,-.

Og så denne millionen ekstra, da.


   


 FAMILIEBESØK:  Finsk slektsbesøk i det da bebodde Varangerhuset ca. 1940. Foto: Privat.
FAMILIEBESØK: Finsk slektsbesøk i det da bebodde Varangerhuset ca. 1940. Foto: Privat. Vis mer
Hele Norges coronakart