Huset seilte 700 meter

-og grunnstøtte ute i fjorden. Fikk berget hunden og katten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En forskrekket eierfamilie og vantro naboer ble vitne til et syn de ikke har sett på film. Virkeligheten i flomrammede Flatanger overgikk fantasien og Hollywood.

Det nyrestaurerte huset ble tatt av vannmassene, seilte pent ned den 120 meter lange Lauvsneselva i Nord-Trøndelag, forsvant ut på bøljan blå og ble med havstrømmen.

Etter drøyt 500 meter forsvant det drivende huset av syne i åpent hav og grunnstøtte bak en odde. Der ligger det fortsatt med pipe og tak over vann - tilsynelatende tryggere enn på egen grunmur i formiddag.

- Jeg har sett mye natur, men ikke maken til dette, sier nabo Ole Martin Dahle (48) til Dagbladet.no.

Han er naturguide og naturfotograf av yrke, og var hjemme da huset la ut på ferden mot åpent hav. Inntil klokka 11 i formiddag bodde naturfotografen om lag 300 meter fra huset til Ronald Havstein og Wenche Hanssen og døtrene Mari (9) og Eirin (13).

Elv tok brua

To bruer over Lauvsneselva knytter Lauvsnes sentrum sammen. I grålysningen ante brannvesenet og lokale redningsmannskaper at naturkreftene begynte å få overtaket. Klokka 09.30 ble den gamle brua revet løs av vannmassene, og elva lagde et nytt leie på baksiden av det ene elementet til den nye brua. Da var plutselig huset til Havstein/Hanssen i faresonen.

Klokka 11 la huset fra grunnmuren, ut på sin første og siste havseilas.

 HAR KASTET ANKER  Huset til familien Havstein/Hanssen har forlatt grunnmuren og startet seilasen ned Lauvneselva i Flatanger på vei mot åpent hav. Her passerer huset Flatanger settefiskanlegg, med halvannen million smolt som ennå ikke er klar for åpent farvann. Foto: Ole Martin Dahle
HAR KASTET ANKER Huset til familien Havstein/Hanssen har forlatt grunnmuren og startet seilasen ned Lauvneselva i Flatanger på vei mot åpent hav. Her passerer huset Flatanger settefiskanlegg, med halvannen million smolt som ennå ikke er klar for åpent farvann. Foto: Ole Martin Dahle Vis mer

- Det rugget på seg noen sekunder og seilte rolig ned elva. Flomvannet har nok gravd vekk massen under grunnmuren, sier nabo og fotograf Ole Martin Dahle.

Ambulansesjåfør Havstein og kona rakk såvidt å vinke farvel da huset forlot grunnmuren. Døtrene var på skolen. Wenche Hanssen var på jobb på sykehjemmet bare et 30-talls meter fra hjemmet, men hun rakk ikke å få noe av innboet.

Berget hund og katt

-Familien er naturlig nok oppskaket etter det som har skjedd. De fikk berget hunden og katten, men ellers forsvant alt på fjorden, sier ordfører Reidar Lindseth (V) i Flatanger til Dagbladet.no.

Familien er innlosjert på turistanlegget Zanzibar Inn sammen med ti naboer fra fem hus som er evakuert i nabolaget. Tirsdag kveld var det fare for at ett av disse husene også kunne bli tatt av vannmassene.

Også den nye brua over Lauvsneselva er ufarbar, og ett hundre husstander er uten veiforbindelse. I ettermiddag ble en turistbåt tatt ut av vinteropplag for å frakte skoleelevene hjem igjen. Onsdag morgen går den samme båten til skolen. 

En meter over demningen

-Det regulerte vassdraget over sentrum har ikke tålt regnværet de siste dagene. Demningene var fulle etter mye nedbør i hele høst, og nå fosser vannet en meter over kanten på demningen og ut i elva. Det blir tusen kubikkmeter i timen, sier ordføreren.

SISTE REIS Huset til familien Havstein/Hanssen har grunnstøtt ved Vågan, ei bukt i fjorden Lauvsnesråsa. I bakgrunnen brua mellom fastlandet på Flatanger og Løvøya.