Huset til Alf (56) brant ned, men forsikringsselskapet påstår han har solgt det

Når er et hus solgt? Pensjonert sjømann Alf Gundersen (56) kjemper mot både åndelige og verdslige makter. Det krangles om millionbeløp i brannruinene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FYRESDAL (Dagbladet): Hjemmet hans i Fyresdal i Telemark brant ned i september i fjor. Det var dramatisk: Alf Gundersen reddet seg ut i siste liten.

Det er ingen mistenkelige omstendigheter rundt brannen. Innboforsikringen har Gundersen fått utbetalt - av If Skadeforsikring. Men millionsummen for huset - den holder det samme selskapet tilbake.

-  Jeg føler meg helt maktesløs. Jeg trodde det var skriften som gjaldt. Nå passer det ikke kirken eller forsikringsselskapet, sier Gundersen til Dagbladet.

Han er tilbake på branntomta, der den gamle villaen sto. Ingenting er igjen - annet enn en pengekrangel.

En muntlig avtale?

Åraken til striden er: Hvem er huseieren og var huset solgt?

Kirken kaster lange skygger over branntomta, i dobbel forstand. Soknerådet i Fyresdal hevder at det hadde en avtale om å kjøpe huset til Gundersen for 260 000 kroner. Påstanden grep forsikringsselskapet og nekter å betale erstatning til han.

-  If vil slippe unna med småpenger til den norske statskirken. Det er ikke riktig at jeg har inngått noen avtale om å selge huset. Vi har bare snakket om det, hevder Gundersen.

 KJEMPER INNBITT: Her var huset til Alf Gundersen. Nå må han kjempe for å få erstatning etter brannen. Foto: Torbjørn Berg
KJEMPER INNBITT: Her var huset til Alf Gundersen. Nå må han kjempe for å få erstatning etter brannen. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

Kirkevergen beklager

Han tror knapt hva han opplever: Han har skjøter og alle dokumenter på huset. Etter brannen føler han at både kirken og forsikringsselskapet prøver å ta innersvingen på ham.

-  Selskapet vil slippe billig unna. Det er vel ikke noe nytt at sånt skjer. Nå er kirken med på lasset. Har det noe med nestekjærlighet å gjøre? spør en bitter og ironisk Gundersen.

-  Det er en spesiell sak, medgir kirkeverge Torleiv Tislevold i Fyresdal overfor Dagbladet.

Han står fast ved at soknerådet har inngått en avtale om å kjøpe huset. Kirken ønsket mer plass, blant annet til parkering. På grunn av reguleringsplaner er det klart at det ikke blir oppført et nytt hus på tomta. Spørsmålet er bare hvem som skal ha penger for huset som var der.

-  Vi vil ikke kreve at Gundersen skal fullføre en kjøpsavtale. Vi har bare svart på spørsmål fra forsikringsselskapet. Da må vi si som sant er - at vi mener det var inngått en muntlig avtale om å kjøpe huset, sier kirkevergen.

Han er lei seg for konflikten, men toer ikke sine hender.

Strid om finjus

Når er et hus solgt? Spørsmålet blir en sak for domstolene.

Advokat John Egil Myhre karakteriserer striden som oppsiktsvekkende og prinsipiell.

-  En skriftlig avtale om salg finnes det ikke i dette tilfellet. Det er helt spesielt at et forsikringsselskap påberoper seg en mulig, muntlig avtale etter en brann, sier Myhre til Dagbladet.

Dagbladet har lest selskapets argumenter. If mener at en muntlig, men bindende avtale om salg gjør at Alf Gundersen ikke kan få erstatning for huset. Han er ikke den rette eier.

Krangelen havner nå i retten.