Huset til blakke Frank er laget av 1,4 mrd euro

- Euro er penger, og penger er kun papir, sier kunstneren.

LEILIGHET LAGET AV PENGER: Kunstneren Frank Buckley (50) poserer i huset som er laget av 1,4 milliarder euro. Murstein av utgåtte eurosedler er brukt i vegger, gulv og tak. Foto: Cathal McNaughton / REUTERS / SCANPIX
LEILIGHET LAGET AV PENGER: Kunstneren Frank Buckley (50) poserer i huset som er laget av 1,4 milliarder euro. Murstein av utgåtte eurosedler er brukt i vegger, gulv og tak. Foto: Cathal McNaughton / REUTERS / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kunstneren Frank Buckley (50) fra Dublin i Irland er blakk, men bor i et hus laget av penger. Rundt 1,4 milliarder euro (rundt 10 milliarder kroner) ble brukt til byggingen.

- Alt er sentrert rundt euro. Euro er penger, og penger er kun papir. Det er hva vi mennesker bruker pengene på, som gir penger en verdi og mening, sier Frank Buckley.

Euro meg her og euro meg der. Peisen, veggene, gulvet og vinduskarmer er laget av verdiløse eurosedler som er tatt ut av sirkulasjon. Huset som Buckley kaller «The Billion Euro House», er laget av sedler som tilsvarer 1,4 milliarder euro. Det ironiske er at pengene er helt uten verdi etter de har blitt tatt ut av sirkulasjon.

Frank Buckley er en av mange mennesker som ble berørt av finanskrisa. Irland var et av de landene i verden som ble rammet hardest.

Etter Buckley fant bygningen hvor leiligheten skulle bygges, donerte The Irish Central Bank eurosedlene som var tatt ut av sirkulasjon og skulle makuleres. Tre bankansatte måtte til for å hjelpe Buckley med å lasse opp traileren til broren med alle sedlene, som tilsvarer 1,4 milliarder euro (rundt 10 milliarder kroner).

Toalett av penger - Når du går inn og ser et toalett laget av penger, får det deg til å tenke rundt konseptet om penger, sier Paul Ruane som er eier av bygningen hvor leiligheten til Buckley er.

The Billion Euro House (Milliard-huset): «Mursteinen» er laget av makulerte eurosedler. Rundt 1,4 milliarder euro ble brukt av Frank Buckley til huset. Foto: Cathal McNaughton / REUTERS / SCANPIX
The Billion Euro House (Milliard-huset): «Mursteinen» er laget av makulerte eurosedler. Rundt 1,4 milliarder euro ble brukt av Frank Buckley til huset. Foto: Cathal McNaughton / REUTERS / SCANPIX Vis mer

Selv toalettet til Frank Buckley er altså laget av penger, men ettersom den fortsatt ikke er tilkoblet, er han nødt til å bruke toalettet på nærmeste treningssenter. Frank Buckley får «leie» leiligheten gratis av Paul Ruane inntil andre potensielle leietakere med bedre råd vil overta plassen. Ruane har selv følt finanskrisa på kroppen, og familien hans har de siste årene gått gjennom tunge tider økonomisk. Ruane sier dette er det minste han kan gjøre for Frank Buckley og prosjektet hans.

- Hvis vi bare kunne rive i stykker alle penger i verden og starte på nytt, ville alle starte med blanke ark igjen, sier Ruane videre.

Leiligheten har strøm og lys. Firmaet som holder til over Buckley, har latt han «snylte» strøm gratis, så leiligheten er lun og god å bo i.

- Det er mye god issolasjon i penger, forteller Buckley.

Et spark mot finanskrisen Tanken bak «The Billion Euro House» var øke oppmerksomheten rundt vårt forhold til økonomi og pengebruk. Buckley er selv lutfattig etter flere år med inkassosaker og hissige kreditorer som vil ha tilbake tidligere lån med skyhøye renter. Han eier et hus i nabobyen hvor kona fortsatt bor, men med lån opp til pipa klarer de ikke å få endene til å møtes. Politiet har beslaglagt bilen deres i pant, og med tom lommebok klarer ikke Buckley å få betalt ut bilen igjen.

- Det å bo blant så mye penger når du selv ikke eier nåla i veggen får deg til å tenke, sier Buckley.

Turistattrakson «The Billion Euro House» har blitt en turistattraksjon hvor turister og lokale innbyggere møtes for å diskutere filosofiske spørsmål rundt penger og verdens økonomikrise. Flere av personene som har vært innom, var egentlig på vei til rettslokalene etter å ha blitt slått konkurs. Ved siden av andre kunstprosjekter, bruker Frank Buckley mye tid på å snakke med besøkende med pengeproblemer.

 MURSTEIN AV PENGER: 50 000 euro må til for å lage en «murstein». De utgåtte sedlene får Frank Buckley av The Irish Central Bank. Foto: Cathal McNaughton / REUTERS / SCANPIX
MURSTEIN AV PENGER: 50 000 euro må til for å lage en «murstein». De utgåtte sedlene får Frank Buckley av The Irish Central Bank. Foto: Cathal McNaughton / REUTERS / SCANPIX Vis mer

- Jeg er kun én av mange. Pengene jeg har betyr for meg det samme som for én som har millioner. Har du ikke penger, så har du ikke penger.

TOALETT AV PENGER: Frank Buckley (50) sitter på sin egen do, laget av penger. 12 timer om dagen brukte han til å bygge The Billion Euro House. Foto: Cathal McNaughton / REUTERS / SCANPIX
TOALETT AV PENGER: Frank Buckley (50) sitter på sin egen do, laget av penger. 12 timer om dagen brukte han til å bygge The Billion Euro House. Foto: Cathal McNaughton / REUTERS / SCANPIX Vis mer