Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Huset til Kjell overlevde midt i flammehavet

Kjell Hiller (44) har vært utrolig heldig. Naboenes hus er fullstendig nedbrent. Huset hans står alene igjen på den ene siden av Kyrkjeteigen i Lærdal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LÆRDAL (Dagbladet):Se video over her som viser hvor heldig Kjell Hiller har vært i forhold til naboene i Kyrkjeteigen i Lærdalsøyri.

 - Det er klart jeg har vært utrolig heldig. Samtidig er det veldig trist at mine gode naboer har mistet alt de eide i den voldsomme brannen, sier Kjell Hiller.

Dagbladet møter Hiller som har fått lov av politiet til å ta en tur innom huset sitt for å se hvordan det ser ut etter marerittet som utspant seg i Lærdalsøyri natt til søndag.

- Et helvete Inne i den to etasjer store boligen kjenner han såvidt litt røyk som kan ha kommet inn i huset når han gikk ut og inn med vannbøtter om natta. To vinduer har sprekt inne på kontoret hans, men det er bare det ytterste glasset som er ødelagt.

- Jeg tør ikke tenke på hva som hadde skjedd om flammene hadde kommet inn gjennom vinduet her. Da hadde nok hele huset gått med slik de andre husene er blitt fullstendig ødelagt av brannen. Det var et helvete her om natta, sier han.

TRIST: Kjell Hiller sier han har sterke følelser for de store tap naboene hans har fått, de som har mistet alt de eide. Foto: Endre Vellene
TRIST: Kjell Hiller sier han har sterke følelser for de store tap naboene hans har fått, de som har mistet alt de eide. Foto: Endre Vellene Vis mer

Kjell Hiller var aleine hjemme lørdag kveld. Barna var på helgebesøk hos sin mor i Sogndal.

Dunket på døra - Jeg satt og så på TV da jeg plutselig hørte det dunke kraftig på døra. Brannmenn kom for å varsle meg om at det brant ute. Jeg kledde meg raskt og løp ut. Først prøvde jeg å bruke vannslangen, men den var frosset. Istedet måtte jeg løpe inn og ut med vannbøtter som jeg kastet der ildkulene landet i gras, hekker og under et uthus. Det ble fort helt kaotisk her, sier han.

Brannmannskapene konsentrerte seg snart om å redde huset til Kjell Hiller. Formålet med det var å hindre at flammene skulle ta tak i noen garasjer og hus på den andre siden av veien. Hvis de hadde tatt fyr, ville enda større deler av Lærdalsøyri ha blitt flammenes rov.

- Jobbet intenst - Brannmennene gjorde en kjempejobb, men det gjorde også mange private. Vi jobbet intenst så lenge vi klarte. En periode måtte jeg gjemme meg bak uthuset her for å unngå å bli truffet av ildkulene som kom i stor fart gjennom lufta. De var store som handballer og ble kastet vestover med stormkastene. Det var veldig nifst.

- Vi har tross alt vært heldige. Mye mer av Lærdalsøyri kunne ha gått med, og menneskeliv kunne ha gått tapt om brannen hadde startet et par timer seinere etter at folk hadde lagt seg for natta.

Etter litt tid måtte Kjell Hiller trekke seg tilbake og løpe bort fra flammehavet. Han måtte komme seg i sikkerhet og til sykehuset i Lærdal for å få hjelp. Som alle de andre som kjempet mot flammene har han også inhalert mye røyk. Nå i ettertid tenker han mest på naboene sine som ikke har et hjem å vende tilbake til.

- Veldig trist - Det er veldig trist. Vi har hatt gode naboer her. Mange av dem har mistet alt de eide. Jeg føler veldig med dem, sier Kjell Hiller, som nå venter på å få beskjed om når han kan få flytte hjem igjen.

NESTEN UBERØRT: Noen blemmer i malingen på den andre siden av huset er det eneste som viser at dette huset stod midt i flammehavet. Foto: Endre Vellene
NESTEN UBERØRT: Noen blemmer i malingen på den andre siden av huset er det eneste som viser at dette huset stod midt i flammehavet. Foto: Endre Vellene Vis mer

På noen av ytterveggene av huset er det blemmer i malingen. Det blir en del arbeid å gjøre for å få huset helt fint igjen, men det er bare bagateller mot alt som ligger i ruiner på begge sider av huset til Kjell Hiller i Kyrkjeteigen 2. 

ALENE IGJEN: Huset til Kjell Hiller står alene igjen på den ene siden av Kyrkjeteigen i Lærdalsøyri.  Foto: Endre Vellene
ALENE IGJEN: Huset til Kjell Hiller står alene igjen på den ene siden av Kyrkjeteigen i Lærdalsøyri. Foto: Endre Vellene Vis mer
Hele Norges coronakart