EVENTYRHUS:  Ekteparet Heidi og Kjell Skjørsæther begynte å pynte huset fordi naboene i Ranvik i Møre og Romsdal hadde tradisjon for dette. Hvert år ble stadig flere lys plassert på huset og i hagen, og i dag mener paret at boligen ligner på et pepperkakehus. Foto: Privat
EVENTYRHUS: Ekteparet Heidi og Kjell Skjørsæther begynte å pynte huset fordi naboene i Ranvik i Møre og Romsdal hadde tradisjon for dette. Hvert år ble stadig flere lys plassert på huset og i hagen, og i dag mener paret at boligen ligner på et pepperkakehus. Foto: PrivatVis mer

- Huset vi kjøpte likner jo litt på et pepperkakehus

Heidi og Kjell Skjørsæther har pyntet huset med 15 000 lys. Send inn ditt julehus og bli med i Dagbladets konkurranse om 5000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fram til jul kan du bli med i Dagbladets julehuskonkurranse ved å sende inn bilde av din bolig, pyntet til jul.

- Det er ikke så voldsomt mange oppdateringer siden i fjor. Men vi har fått tak i noen oppblåsbare nisser som det er litt størrelse på, sier Kjell Skjørsæther til Dagbladet.

- Pepperkakehus Han og kona flytta inn i huset i Ranvik i Møre og Romsdal for ti år siden. Parets julehuspynting startet med at naboer også dekorerte huset, og derfor ble naturlig å kaste seg på, forklarer Skjørsæther.

Bygda Ranvik, som har oppmot 75 fastboende innbyggere, er kjent for sine glitrende desemberbygninger. Skjørsæther anslår at hele seks julehus i bygda, og at hans og et annet hus ligger i toppen når det gjelder mest pynt.

I år møtte både ordfører og hornmusikkkorpset opp da lysene skulle slås på 1. desember.

- Vi var vel rundt 50 personer som gikk to kilometer i fakkeltog hvor vi stoppa og det ble slått på trommer ved hvert hus som skulle tennes. Det var fem minusgrader og to centimeter med nysnø, så det ble julestemning, sier han.

Pepperkakehus - Huset vi kjøpte likner jo litt på et pepperkakehus og så ligger det helt ved veien. Det kommer ofte folk forbi som stopper for å kikke, for eksempel barnehageunger, sier han.

Det er mannen i huset som har ansvaret for pyntinga utvendig.

- Ellers er det mange lystapper som henger rundt mønet på huset. Alle hjørnene på huset er innrammet med lys-slanger, og så har vi et fint inngangsparti.

Skjørsæther forteller at det er vanskelig å gi et nøyaktig tall på hvor mange lys han har hengt opp, men anslår at det dreier seg om omtrent 15 000 kroner.

NISSET PÅ SEG: På Vinterbro i Akershus omdannet Tore Karlsen og Bjørg Andresen huset til et nisseeldorado i fjor. De har bygget seg opp gjennom 13-14 år. De har tatt en nisse av gangen og nå feirer de jul omgitt av 900 nisser. I år vil en nesten ti meter høy snømann stå i hagen til venstre for huset. Foto: Jacques Hvistendahl
NISSET PÅ SEG: På Vinterbro i Akershus omdannet Tore Karlsen og Bjørg Andresen huset til et nisseeldorado i fjor. De har bygget seg opp gjennom 13-14 år. De har tatt en nisse av gangen og nå feirer de jul omgitt av 900 nisser. I år vil en nesten ti meter høy snømann stå i hagen til venstre for huset. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Det tar en del tid å sette dette opp; kanskje en måned hvis du bruker lørdager og søndager gjennom november. Men jeg har ikke sett noe poeng i å ta dette ned når jula er ferdig, sier han. Nå har det kommet et par centimeter snø, så da blir det litt finere med stemning.

Gammel tradisjon Forsker i kulturhistorie ved Universitetet i Oslo, Ørnulf Hodne, mener bruk av lys alltid har vært knyttet til julen. Det er først etter at elektrisiteten kom at skikken med lys ble overveldende i jula, forteller Hodne.

- På gamle malerier fra 1800-tallet ser man at de hadde levende talglys i lykter på tunet og i trær. Tidlig i 1920-årene fikk vi også skikken med å tenne lys på kirkegården. Etter 2. verdenskrig ble det også vanlig å pynte juletrær ute. Det er en skikk som har bredt voldsomt om seg.

Tradisjonen med å pynte trær ute kommer fra USA, og det første julegrana som ble tent utendørs sto i Washington i 1891, ifølge Hodne.

- Så fulgte New York i 1912, før skikken kom til Norge tidlig på 1900-tallet. Julegrana sto i Norge først på Youngstorget før den ble flyttet til Universitetsplassen.

JULETRADISJON: Forsker i kulturhistorie ved Universitetet i Oslo, Ørnulf Hodne, mener bruk av lys alltid har vært knyttet til julen. Foto: Universitetet i Oslo
JULETRADISJON: Forsker i kulturhistorie ved Universitetet i Oslo, Ørnulf Hodne, mener bruk av lys alltid har vært knyttet til julen. Foto: Universitetet i Oslo Vis mer
-  Huset vi kjøpte likner jo litt på et pepperkakehus