FUNNET DØD: I dag faller dommen mot kvinnen som er tiltalt for å ha drept millionær Pål Stener Johannessen i en leilighet på Frogner i fjor. Politiet har ment at kvinnen - som var Johannessens hushjelp - hadde arv som motiv. Foto: Fedor Sapegin / Håkon Eikesdal
FUNNET DØD: I dag faller dommen mot kvinnen som er tiltalt for å ha drept millionær Pål Stener Johannessen i en leilighet på Frogner i fjor. Politiet har ment at kvinnen - som var Johannessens hushjelp - hadde arv som motiv. Foto: Fedor Sapegin / Håkon EikesdalVis mer

Hushjelpen (62) dømt til 13 års fengsel for drapet på Pål Stener Johannessen

Motivet var arv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 62 år gammel kvinne er dømt til 13 års fengsel for forsettelig drap på Pål Stener Johannessen (90). Kvinnen arbeidet som 90-åringens hushjelp. Oslo tingrett konkluderte i dag med at bakgrunnen for drapet var arv. Hun ble også fradømt retten til å motta arv fra 90-åringen, som var god for flere millioner kroner.

Retten trodde ikke på kvinnens forklaring om hendelsesforløpet, da Johannessen ble funnet leiligheten sin på Frogner i Oslo 13. mars i fjor. 90-åringen var utsatt for vold, men det har vært strid om dette var dødsårsaken.

- De påviste skadene og at hun var i leiligheten er avgjørende for retten. Det er ingen annen forklaring på hans skader enn vold. Hun har pressen hånden eller en pute opp i ansiktet hans, forsettelig og med hensikt om å drepe, konkluderer retten.

- Drapet ble utløst etter at det ble kjent at arven ville gå til noen annen.

Brøt sammen i gråt Kvinnen gråt da dommer Elisabeth Wittemann leste opp dommen og trøstes nå av venner og bekjente.

Dommen, som var enstemmig, vil ankes, sier forsvarer Øystein Storrvik. Kvinnen kommenterer følgende via advokaten:

- Dommen er feil.

Forsvarer Storrvik sier at de har god tro på at lagmannsretten vil tro på hennes forklaring.

- Vårt poeng er at hun er uskyldig. Det er grunnleggende for retten at de ikke tror på hennes forklaring, og dette understøtter de med medisinske funn. Hun har sin forklaring, og blir ikke trodd på dette, sier han til Dagbladet.

- Vi har et godt håp om at lagmannsretten vil se helt annerledes på saken. Derfor anker vi, sier han.

Aktoratet ved Cecilie Schlosser Møller er godt fornøyd med dommen.

- Det var en riktig og grundig dom. Og vi er selvsagt fornøyd med at retten er enig med oss i skyldspørsmålet, sier hun til Dagbladet.

- Det var som forventet at motparten ville anke saken til lagmannsretten hvis de ble funnet skyldig, sier hun. Ytre skader Tingrettsdommer Elisabeth Wittemann innledet dagens domsavsigelse med en drøftning rundt dødsårsaken.

- Dødsårsaken er ikke entydig. Han var kroppslig svekket, men det forklarer ikke døden, sier tingrettsdommeren.

- Pustehinder eller blodsirkulasjonshinder var årsaken. Et fall ville ikke forklare de øvrige skadene i ansiktet, og de har ikke mønsteret til selvpåførte skader, sier dommeren.

Ut fra sakkyndige er ikke retten i tvil om at det er påført yte skader, forteller hun.

- Johannes døde ikke naturlig, men som følge av mekanisk vold til ansiktet og halsen

Testamentet Dommeren beskriver hushjelpen gjennom 15 år som en ansatt, og ikke som en venn av den avdødde. Hun har nå brukt lang tid på å gjennom 90-åringens testamente og arv, en sentral del av saken.
Den drapstiltalte 62-åringen sitter rolig og hører på dommerens opplesing. Konklusjonen er ventet å komme rundt klokka 14.

Pål Stener Johannessen (90) ble funnet død i leiligheten sin på Frogner i Oslo 13. mars i fjor. I dødsannonsen var 62-åringen, som var mannens hushjelp i en årrekke, oppført som eneste pårørende.

Politiet mener at hun kvalte 90-åringen, og at motivet var Johannessens formue, estimert til rundt ti millioner kroner. Da hans søster (95) døde i november 2013, fikk Frogner-millionæren doblet formuen samtidig.

Aktoratet hadde nedlagt påstand om 14 års fengsel i sin prosedyre.

Utløste trygghetsalarm Johannessen hadde testamentert formuen på rundt 15 millioner til hushjelpen. Politiets teori er at hushjelpen kvalte 90-åringen fordi han var i ferd med å endre testamentet og fjerne hennes navn.

Kvinnen har nektet for å ha gjort noe galt. Obduksjonsrapporten ikke kunne konkludere endelig om dødsårsaken, selv om den beskriver tegn til vold påført avdøde rett før døden inntraff.

Rett før Johannessen ble funnet død, utløste han trygghetsalarmen.


DØD: Pål Stener Johannessen (t.v.) her på et bilde fra 60-tallet, ble funnet død 13. mars i fjor. Han ble 90 år gammel. Foto: Privat
DØD: Pål Stener Johannessen (t.v.) her på et bilde fra 60-tallet, ble funnet død 13. mars i fjor. Han ble 90 år gammel. Foto: Privat Vis mer