Husk å se opp i natt (og de to neste nettene)

Storslagent besøk fra det ytre rom.

FRA TELEMARK: Dette bildet av Perseidene er tatt i Nissedal i Telemark natt til mandag. - På det meste så jeg fire stjerneskudd på like mange sekunder. Flere av stjerneskuddene var så kraftige at jeg så min egen skygge, som om noen sto med blits et par hundre meter bak meg, forteller Morten Øen. Foto: MORTEN ØEN
FRA TELEMARK: Dette bildet av Perseidene er tatt i Nissedal i Telemark natt til mandag. - På det meste så jeg fire stjerneskudd på like mange sekunder. Flere av stjerneskuddene var så kraftige at jeg så min egen skygge, som om noen sto med blits et par hundre meter bak meg, forteller Morten Øen. Foto: MORTEN ØENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De av oss som befinner seg i Sør-Norge og kikker opp på himmelen i natt og de to neste nettene, har gode sjanser for å se det som på folkemunne kalles stjerneskudd - kortlivede, men tydelige lysstriper som farer over himmelen. At værforholdene er rimelig gunstige, øker sjansen betraktelig.

- Dette er noe av det flotteste man kan se på nattehimmelen, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til Dagbladet.

Han opplyser at de som har planer om å få øye på stjerneskuddene, bør rette blikket mot den nordlige eller nordøstlige delen av himmelen.

- Jeg har allerede hørt om observasjoner andre steder i Europa, sier astrofysikeren - som selv akter å se etter stjerneskudd i natt eller natt til tirsdag.

Romsteiner Stjerneskudd kalles på fagspråket meteorer, og skyldes romsteiner - meteorider - som kommer inn i jordatmosfæren og brenner opp på grunn av friksjonen. På sin blogg forklarer Ødegaard at selv svært små partikler klarer å skape ei synlig lysstripe, siden de har svært høy fart - 210 000 km/t.

Noen av partiklene er imidlertid store nok til å skape ei ildkule - en svært lyssterk meteor som ofte har «hale», og som av og til går til grunne med et høyt smell.

Meteorsvermen, som kalles Perseidene, inntreffer årvisst tidlig i august, og er på sitt mest aktive natt til i morgen, med rundt 50 meteorer i timen.

Skyldes komet Meteorsvermen skyldes kometen Swift-Tuttle, som ca. hvert 130. år besøker det indre solsystemet og legger igjen en stor mengde partikler - hvorav noen altså finner veien inn i jordatmosfæren når planeten vår passerer gjenom partikkelbeltet en gang i året.

Perseidene, som har fått navnet fordi stjerneskuddene fra jorda ser ut til å stråle ut fra stjernebildet Persevs, står i en særstilling blant himmelfenomenene, ifølge Ødegaard.

FORBEREDT: Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard akter å holde seg våken for å få med seg årets Perseide-opptreden. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM / DAGBLADET
FORBEREDT: Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard akter å holde seg våken for å få med seg årets Perseide-opptreden. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM / DAGBLADET Vis mer

- Det er den eneste meteorsvermen av særlig styrke som vi kan oppleve om sommeren. Og det er også den eldste registrerte; den ble sett første gang for rundt 2000 år siden, forklarer han.

Gode sjanser Dessverre er sommernettene for lyse i Nord-Norge til at Perseidene kan observeres der.

- Men fra Trondheim og sørover er det gode muligheter, gitt klarvær, sier astrofysikeren.

Statsmeteorolog Vibeke Thyness ved Meteorologisk institutt gir meteortitterne relativt gode sjanser i år.

- Skyfritt blir det ikke. Men det blir delvis klarvær i Sør-Norge, særlig i Aust-Agder, Telemark og sørlige deler av Østlandet. Forholdene er best i natt og natt til onsdag, sier Thyness til Dagbladet.

50 I TIMEN: På det meste vil rundt 50 meteorer dannes høyt oppe i atmosfæren; De fleste vil være synlige for det blotte øye. Dette bildet av Perseidene er tatt natt til lørdag i Hellas. Foto: PETROS GIANNAKOURIS / AP / NTB SCANPX
50 I TIMEN: På det meste vil rundt 50 meteorer dannes høyt oppe i atmosfæren; De fleste vil være synlige for det blotte øye. Dette bildet av Perseidene er tatt natt til lørdag i Hellas. Foto: PETROS GIANNAKOURIS / AP / NTB SCANPX Vis mer