Husk å se opp i natt (og de to neste nettene)

Storslagent besøk fra det ytre rom.

FRA TELEMARK: Dette bildet av Perseidene er tatt i Nissedal i Telemark natt til mandag. - På det meste så jeg fire stjerneskudd på like mange sekunder. Flere av stjerneskuddene var så kraftige at jeg så min egen skygge, som om noen sto med blits et par hundre meter bak meg, forteller Morten Øen. Foto: MORTEN ØEN
FRA TELEMARK: Dette bildet av Perseidene er tatt i Nissedal i Telemark natt til mandag. - På det meste så jeg fire stjerneskudd på like mange sekunder. Flere av stjerneskuddene var så kraftige at jeg så min egen skygge, som om noen sto med blits et par hundre meter bak meg, forteller Morten Øen. Foto: MORTEN ØEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De av oss som befinner seg i Sør-Norge og kikker opp på himmelen i natt og de to neste nettene, har gode sjanser for å se det som på folkemunne kalles stjerneskudd - kortlivede, men tydelige lysstriper som farer over himmelen. At værforholdene er rimelig gunstige, øker sjansen betraktelig.

- Dette er noe av det flotteste man kan se på nattehimmelen, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til Dagbladet.

Han opplyser at de som har planer om å få øye på stjerneskuddene, bør rette blikket mot den nordlige eller nordøstlige delen av himmelen.

- Jeg har allerede hørt om observasjoner andre steder i Europa, sier astrofysikeren - som selv akter å se etter stjerneskudd i natt eller natt til tirsdag.

Romsteiner Stjerneskudd kalles på fagspråket meteorer, og skyldes romsteiner - meteorider - som kommer inn i jordatmosfæren og brenner opp på grunn av friksjonen. På sin blogg forklarer Ødegaard at selv svært små partikler klarer å skape ei synlig lysstripe, siden de har svært høy fart - 210 000 km/t.

Noen av partiklene er imidlertid store nok til å skape ei ildkule - en svært lyssterk meteor som ofte har «hale», og som av og til går til grunne med et høyt smell.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer