Husk å stille klokka i helga

Får sove en time lenger.

NÅ IGJEN: Smarttelefoner stiller seg som oftest selv, men de gode, gammeldagse urene må du selv huske på å stille i helga. Foto: Agnete Brun/Dagbladet
NÅ IGJEN: Smarttelefoner stiller seg som oftest selv, men de gode, gammeldagse urene må du selv huske på å stille i helga. Foto: Agnete Brun/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I helga kan du sove, jobbe eller feste én time lenger enn vanlig, da klokka nok en gang skal stilles til vintertid den siste søndagen i oktober.

Natt til søndag klokka 03.00 skal klokka stilles tilbake til 02.00. Med det er sommertida offisielt borte, og igjen er det på tide å forberede seg på at dagslyset blir raskere borte.

Så godt som alle landene i Europa stiller klokka tilbake en time sammen med oss på denne tida av året, og det samme gjør Nord-Amerika. I Asia gjør nesten ingen land det, mens bare et par byer i Australia gjør det. Flere steder i Indonesia og enkelte steder i Afrika har man aldri stilt klokka på samme måte.

Tyskland og Østerrike-Ungarn var først ut med ordningen i 1916. Den gang var hovedmålet å spare strøm.

Norge fulgte etter i 1980, og siden 1996 har sommer- og vintertida vært den samme for alle EU- og EØS-landene, ifølge NTB.

Russland droppet ordningen i 2011. Her til lands har det vært fremmet forslag om å gjøre som Russland, foreløpig til ingen nytte.

Vintertid-tradisjonen skjer hvert år den siste søndagen i oktober. Noe som ikke skjer like ofte, derimot, skjedde i juni i år. Da vant vi alle ett sekund, fordi jorda snurret litt saktere enn vanlig.

LES OGSÅ: Derfor er klokka alltid 09.41 på reklamebilder for Iphone

LES OGSÅ: Det finnes ting som er verre enn å komme for seint: Å komme for tidlig

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram