Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Husk at nissen har vært på jobb i Kina først

Ikke bare deg han skal rekke innom i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vær ekstra hyggelig og tilby en liten matbit i hånda når han ringer på hos dere i kveld og spør om det er noen snille barn der.

Han har nok ikke tid til å sette seg ved bordet, for han har hatt et vanvittig hektisk døgn før han kommer til deg.

I Australia, for eksempel, som ligger anslagsvis 12 timer foran på klokka har han allerede vært i full jobb et døgn. Der er det allerede første juledag.

Og i Kina, for eksempel, der det er første juledag når jula og julaften ringes inn klokka 17 her hjemme, har arbeidspresset økt eksplosivt de siste årene.

Rushet kommer første juledag
Ikke det at kineserne er veldig kjent for i ivareta kristne høytider. Men i takt med økende kjøpekraft for noen hundre millioner mennesker, har veldig mange næringsdrivende oppdaget at julaften er god butikk der også.

Og når nissen har vært hos deg i kveld, er jobben bare halvgjort.

I de fleste store land med kristne tradisjoner starter jula for alvor første juledag - allerede ved midnatt.

Da starter feiringen for eksempel for katolikker, som markerer at Gud, ifølge de hellige skrifter, blir menneske, dagen etter at Jesus ifølge de samme skriftene ble født i Betlehem.

Spania - 6. januar
For det er i hovedsak bare Norge, Sverige, Danmark, Finland, Storbritannia, Portugal og Polen som har det store juletrykket i kveld.

Her får du noen få glimt av pavens travle døgn før han kommer til deg - og før han fortsetter for full gass også 25. desember.

Så blir det en liten pause til 6. januar. Da er det over 40 millioner små og store i Spania som venter på sine julegaver.

AUSTRALIA: Nissen trenger hjelp til justering av arbeidsantrekket til surfing på Coogee Becha i Sydney. Foto: David Gray, Reuters/NTB Scanpix.
BOLIVIA: Politikernisse og kongressmann David Cortez holder sin juletale i kongressen i La Paz. Foto: David Mercado, Reuters/NTB Scanpix.
FRANKRIKE: Nissen på fiskebesøk i Aquarium of Paris. Foto: Kenzo Tribouillard, AFP/NTB Scanpix.
BETLEHEM: Nissen pynter juletreet utenfor Fødselskirken (Church of the Nativity), der Jesus ifølge de hellige skrifter skal være født 24. desember år 0. Foto: Majdi Mohammed, AFP/NTB Scanpix.
IRAK: På plass på det 700 år gamle, historiske Shorjah-markedet i Bagdad. Foto: Sabah Arar, AFP/NTB Scanpix.
ITALIA: Ikke bare reinsdyr - i Venezia kjører nissen Fiat 500 av eldre modell. Foto: Filippo Monteforte, AFP/NTB Scanpix.
THAILAND: En elefantnisse og hans tobeinte assistenter besøker en skole i Ayutthaya-provinsen. Foto: Pornchai Kittiwongsakul, AFP/NTB Scanpix.
JAPAN: Makake-aper i Ueno Zoo i Tokyo får julaften-besøk. FOTO: Yoshikazu Tsuno, AFP/NTB Scanpix.
KINA: Et helt nissekobbel tester nytt skiantrekk (tross minusgrader) på et vintersportssted i Xuchang i Henan-provinsen. Foto: Reuters/NTB Scanpix.
JAPAN: Nissen og hans venn Rudolf tar vindusvasken på et kjøpesenter i Tokyo. Foto: Yuya Shino, Reuters/NTB Scanpix.
INDIA: Skolebesøk i byen Chandigarh i nord. Foto: Ajay Verma, Reuters/NTB Scanpix.
KINA: Gratis julesveis til barn i Handan i Hebei-provinsen. Foto: Reuters/NTB Scanpix.
LIBANON: Et nisselag tester vannski i Jounieh-bukta i Beirut. Foto: Patrick Baz, AFP/NTB Scanpix.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media