Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Husk dette når du skal leie!

Vær våken! Mange huseiere benytter boligkaoset på seinsommeren til å lure folk for tusenvis av kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KONTRAKTEN: Les nøye gjennom kontrakten. Standardkontrakter anbefales. (Både Leieboerforeningen og Forbrukerrådet har egne versjoner.)

TA BILDER: Gå grundig gjennom leiligheten ved overtakelsen. Merk deg alle småfeil du oppdager. Svimerker i parketten - alt mulig. Si skriftlig fra om feilene, uansett om du vil ha dem utbedret eller ikke. Da minsker faren for at du må betale for gamle skader når du flytter.

DEPOSITUM: Skal oppbevares på sperret konto. De eneste som har fritak er studentsamskipnadene. Utleier må da følge bestemte prosedyrer for å gjøre krav på pengene. Har leietakeren ikke betalt husleia er det en grei sak, men dreier det seg om erstatning for skader er framgangsmåten mer komplisert. Da må utleieren dokumentere skadene.

FORANDRET HUSLEIE: Det er ikke lov for utleier å justere husleia utover prisstigningen (endringer i konsumprisindeksen) - det vil si med svært små marginer. Bare hvert tredje år er det anledning til å gjøre en større justering.

GEBYRER: Gebyrer og avgifter utover husleie (for eksempel for kabel-TV, utlevering av nøkkel, skriving av kontrakt og så videre) er forbudt.

INSPEKSJONER: Utleier gir fra seg disposisjonsretten til leiligheten. Eventuelle inspeksjoner skal varsles. Uanmeldte, uønskede besøk kan anmeldes til politiet.