Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Husker dere da de laget «Karate Kid» 25 år etter? Det er hva dette er

Eksperter ikke imponert over erklæringen fra Trump og Kim.

ATOMNEDRUSTNING: Natt til tirsdag norsk tid møttes USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un for en historisk signering. Her forklarer vi hva de to har signert. Video: Anna Näumann / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«President Trump og formann Kim har undertegnet historisk felles erklæring, begynnelsen på et nytt forhold.»

Det skriver USAs utenriksminister Mike Pompeo på Twitter etter toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un i Singapore i natt norsk tid. De to statslederne viste i 08.30-tida fram en felles erklæring på fire punkter der det blant annet heter at «Nord-Korea forplikter seg til å jobbe mot en full atomnedrustning på Korea-halvøya».

Erklæringen sier for øvrig at de to landene skal samarbeide for å oppnå «fred og velstand» og «et varig og stabilt fredsregime på Korea-halvøya».

President Trump har selv uttalt at møtet var «bedre enn noen kunne drømt om».

«SIGNERING»: Donald Trump og Kim Jong-un satte av noen sekunder til pressen midt under møtet i Singapore. Trump sa at ting går «bedre enn noen kunne ha drømt om». Video: CNN Vis mer

- For lite konkret

Men flere av verdens fremste Korea-kjennere har vært tidlig ute og gitt erklæringen en kald skulder. Omkvedet er at de fire punktene er for lite konkrete, og at dokumentet dessuten likner mistenkelig mye på tidligere avtaler.

«Wow. Dersom dette er alt ... er det deprimerende. Dette er til og med tynnere enn det de fleste skeptikerne forventet. Jeg trodde Trump i det minste ville få inn noen raketter eller stenging av et anlegg, eller noe konkret (...) Dette ser temmelig vagt ut», skriver Robert Kelly, professor i statsvitenskap ved Det nasjonale universitetet i Pusan i Sør-Korea, på Twitter.

Professoren synes videre erklæringen er «patetisk, når man tenker på at USAs president var personlig involvert».

Liknende ordlyd

Vipin Narang, førsteamanuensis ved Massachusetts Institute of Technology, er om mulig enda krassere:

«Husker dere da de laget 'Karate Kid' 25 år etter? Det er hva dette er», skriver han, og stiller dagens erklæring opp mot dokumentet som kom ut av møter mellom USA og Nord-Korea i juni 1993, der ordlyden blant annet er:

«Den demokratiske republikken Korea og USA har blitt enige om å arbeide for:

- Forsikringer mot trussel om og bruk av makt, inkludert atomvåpen;

- Fred og sikkerhet på en kjernevåpenfri Korea-halvøy, herunder uhildet anvendelse av fullstendige sikkerhetstiltak, gjensidig respekt for hverandres suverenitet og ikke-innblanding i hverandres interne affærer.»

Erklæringen ble utformet mens Bill Clinton og Kim Il-sung var statsledere, men dens punkter ble aldri satt ut i livet.

For øvrig: Filmen «Karate Kid» fra 1984 fikk en «remake» i 2010, regissert av norske Harald Zwart. Den gjorde det rimelig bra på kino.

- Null praktisk verdi

Andrej Lankov, professor ved Kookmin-universitetet i Seoul, skriver om erklæringen:

«Den har null praktisk verdi. USA kunne ha tvunget fram betydelige innrømmelser, men det ble ikke gjord. Nord-Korea vil bli modigere, og USA fikk ingenting.»

Erklæringen har selvsagt også sine støttespillere. James Jay Carafano, som tidligere var medlem av Trumps overgangsteam og nå jobber for den konservative tenketanken Heritage Foundation, mener på sin side at det er kritikerne som sitter igjen med skjegget i postkassa:

«Trumps kritikere framstår som dumme. 1) De forutså total katastrofe. 2) Dette var ikke et stort steg forover, men ikke et stort steg bakover 3) Kritikere kaller dette en katastrofe uansett. Trist.»

UTROLIG INTERVJU: Tidligere basketballstjerne Dennis Rodman har vært i Nord-Korea en rekke ganger over flere år og kjenner Kim Jong-un privat. Rodman forteller i dette intervjuet med CNN at møtet mellom Donald Trump, som han støtter helhjertet, og Kim Jong-un, er en stor dag for ham og noe han har jobbet for i en årrekke. Videre forteller Rodman ... Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!