Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Husker du disse bildene? Nå saksøker PETA, og hevder apen «Naruto» skal ha rettighetene

Full strid om hvem som eier selfien.

SELFIE-KRIG: Det råder fullt kaos rundt apeselfien som ble en netthit da den dukket opp for første gang for fire år siden. Fotografen mener han har rettighetene på bildet, Wikipedia mener det er allemannseie, mens PETA mener det er apen selv som skal ha opphavsretten. Foto: Wikimedia commons
SELFIE-KRIG: Det råder fullt kaos rundt apeselfien som ble en netthit da den dukket opp for første gang for fire år siden. Fotografen mener han har rettighetene på bildet, Wikipedia mener det er allemannseie, mens PETA mener det er apen selv som skal ha opphavsretten. Foto: Wikimedia commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bildet av den over gjennomsnitt fornøyde apen «Naruto» har etter at det ble tatt i 2011 gått sin seiersgang på internett, og det må kunne argumenteres for at makak-apekatten var tidlig ute på selfie-bølgen.

Den britiske naturfotografen David Slater har de siste årene kjempet for å få rettighetene til bildet han mener bør være hans åndsverk. Argumentasjonen hans går ut på at han jobbet og sleit for å sette opp utstyret apen så brukte.

Søksmål Wikipedia på sin side har bildet liggende ute uten lisens, og begrunner det med at bildet er et «arbeid gjort av et ikkemenneskelig dyr, og det har ikke noe menneskelig opphav som kan påberope seg bruksretten til verket».

- Vi fikk en forespørsel fra fotografen om at bildet måtte fjernes, da han hevdet han hadde opphavsretten til det. Vi var ikke enige, så vi avslo forespørselen, skrev Wikipedia i fjor.

Men som om ikke det er nok, har det nå kommet ytterligere en aktør på banen. Organisasjonen «People for the Ethical Treatment of Animals» (PETA), som kjemper for dyrs rettigheter, har nå gått til søksmål (dokument).

De mener nemlig at det er apen, den seks år gamle «Naruto» som lever i Sulawesi i Indonesia, som har opphavsretten til bildet.

I søksmålet er både Slater og selskapet Blurb, som lar brukere lage sine egne bøker, nevnt. Sistnevnte ga nemlig ut boka «Wildlife Personalities» der den smilende makaken er med.

- Et inderlig ønske PETA mener Naruto har rett på erstatning, og at pengene fra bildet skal gå til apekatten, hennes familie og nærmiljø.

Slater, som selv vurderer søksmål mot de som har brukt bildet, sier at han synes det er «trist» at han nå blir saksøkt av PETA, da han selv ser på seg selv som en dyrelsker og en forkjemper for dyrs rettigheter. Det skriver The Guardian.

- Jeg har et inderlig ønske om at min fem år gamle datter skal være stolt av faren sin, og at hun kan arve min opphavsrett slik at hun kan tjene penger til å gå på universitetet. Jeg har veldig lite annet å tilby henne, skriver han i en epost til avisa.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!