Husker du disse bildene? Nå saksøker PETA, og hevder apen «Naruto» skal ha rettighetene

Full strid om hvem som eier selfien.

SELFIE-KRIG: Det råder fullt kaos rundt apeselfien som ble en netthit da den dukket opp for første gang for fire år siden. Fotografen mener han har rettighetene på bildet, Wikipedia mener det er allemannseie, mens PETA mener det er apen selv som skal ha opphavsretten. Foto: Wikimedia commons
SELFIE-KRIG: Det råder fullt kaos rundt apeselfien som ble en netthit da den dukket opp for første gang for fire år siden. Fotografen mener han har rettighetene på bildet, Wikipedia mener det er allemannseie, mens PETA mener det er apen selv som skal ha opphavsretten. Foto: Wikimedia commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bildet av den over gjennomsnitt fornøyde apen «Naruto» har etter at det ble tatt i 2011 gått sin seiersgang på internett, og det må kunne argumenteres for at makak-apekatten var tidlig ute på selfie-bølgen.

Den britiske naturfotografen David Slater har de siste årene kjempet for å få rettighetene til bildet han mener bør være hans åndsverk. Argumentasjonen hans går ut på at han jobbet og sleit for å sette opp utstyret apen så brukte.

Søksmål Wikipedia på sin side har bildet liggende ute uten lisens, og begrunner det med at bildet er et «arbeid gjort av et ikkemenneskelig dyr, og det har ikke noe menneskelig opphav som kan påberope seg bruksretten til verket».

- Vi fikk en forespørsel fra fotografen om at bildet måtte fjernes, da han hevdet han hadde opphavsretten til det. Vi var ikke enige, så vi avslo forespørselen, skrev Wikipedia i fjor.

Men som om ikke det er nok, har det nå kommet ytterligere en aktør på banen. Organisasjonen «People for the Ethical Treatment of Animals» (PETA), som kjemper for dyrs rettigheter, har nå gått til søksmål (dokument).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.