VARMT: En svart netting har vært den midlertidige løsningen for dødsstrålene fra Walkie Talkie-bygningen. Nå skal aluminiumsskinner oppføres for å dempe refleksjonen. Foto: (AP Photo/Matt Dunham)
VARMT: En svart netting har vært den midlertidige løsningen for dødsstrålene fra Walkie Talkie-bygningen. Nå skal aluminiumsskinner oppføres for å dempe refleksjonen. Foto: (AP Photo/Matt Dunham)Vis mer

Husker du skyskraperen som smeltet ting? Nå har de funnet en løsning på problemet

Ødelegger utsikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet skrev i september i fjor om en fortvilet eier av en Jaguar sportsbil.

Han hadde parkert bilen sin på sørsiden av den nyoppførte skyskraperen i 20 Fencurch Street i London. Skyskraperen, som går under navnet «Walkie Talkie» - på grunn av dens buede form - hadde ufrivillig ført til katastrofale skader på bilen.

Sollyset som ble reflektert i vinduene på det buede bygget, var så varme da de traff Jaguaren, at det førte til at deler av bilen smeltet bort.

Får solskjerm Bileieren, Martin Lindsay, oppdaget at både speilet og Jaguar-skiltet hadde smeltet bort, og utviklerne bak skyskraperen ble nødt til å betale erstatning på rundt 9000 kroner.

SMELTET PLASTIKK: Plastikken på et sykkelsete som står i solskinnet fra skyskraperen, smeltet bort. Foto: (AP Photo/Matt Dunham)
SMELTET PLASTIKK: Plastikken på et sykkelsete som står i solskinnet fra skyskraperen, smeltet bort. Foto: (AP Photo/Matt Dunham) Vis mer

Forretningseiere ved London-skyskraperen har også klaget over solstrålene - som ble kalt dødsstrålet av britisk presse - og hevdet at de forårsaket avflasset maling og svidde gulvmatter.

Siden den gang har utviklerne slitt med å finne en løsning på problemet. De innså kjapt at de ikke kunne la det være slikt, og London-beboere strømmet til for å steke egg og smelte smør i solsteika fra «Walkie Talkie».

En midlertidig løsning på problemet har vært en svart netting over de store vindusflatene.

46 GRADER: Mange lot seg fascinere av den sterke refleksjonen og varmen. Dette termometeret skal visst nok vise 46 varmegrader. Foto: (AP Photo/Matt Dunham)
46 GRADER: Mange lot seg fascinere av den sterke refleksjonen og varmen. Dette termometeret skal visst nok vise 46 varmegrader. Foto: (AP Photo/Matt Dunham) Vis mer

Nå har utviklerne Land Securities og Canary Wharf derimot funnet en permanent løsning på problemet, skriver blant annet Sky News.

Blokkerer utsikten De har fått tillatelse til å oppføre permanente aluminiumsskinner horisontalt langs byggets sørside.

Det vil ifølge utviklerne sørge for at de sterke solstrålene vil bli absorbert, men samtidig vil utsikten til elva Themsen bli begrenset.

- Aluminiumsskinnene vil blokkere utsikten fra bygget til Themsen til en viss grad, men mindre refleksjon vil føre til at bygget blir en bedre nabo, sier utviklerne ifølge Ap.

Fått kritikk Det to milliarder dyre prosjektet, designet av den arkitekten Rafael Vinoly, fikk umiddelbar kritikk.

Blant annet klaget FNs kulturvernorgan UNESCO allerede før bygget ble oppført, at den 37-etasjer og 160 meter høye skyskraperen ville ha negativ effekt på på historiske Tower of London, som ligger like i nærheten.

GRILLA SITRON: Mange av butikkeierne i nærheten av bygget lot seg irritere over den sterke varmen. Foto: REUTERS/Stefan Wermuth
GRILLA SITRON: Mange av butikkeierne i nærheten av bygget lot seg irritere over den sterke varmen. Foto: REUTERS/Stefan Wermuth Vis mer