Husker ikke at han drepte

37-åringen meldte seg selv etter drapet, men kan bare huske at han satt ved en vanndam og vasket hendene rene for blod.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ellers husker han ingenting fra natta da han skal ha knivstukket og drept husverten sin.

Tydelig påvirket av sakens alvor svarte den tiltalte nei på skyldspørsmålet om forsettlig drap på sin egen husvert da saken mot ham startet i Oslo tingrett onsdag

Nekter straffskyld

37-åringen har ingen erindring av drapet som skjedde natt til lørdag den 8. september 2001 og er av den grunn anbefalt av sin forsvarer, advokat Tor Erling Staff å nekte straffskyld etter tiltalen om forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

Natt til lørdag 8. september ble husverten Tom Prent drept med 12 knivstikk mens han sov sammen med ektefellen hjemme i huset på Nordstrand i Oslo. Også kona ble skadd. Etter kort tid skal hun ha fortalt politiet hvem som sto bak knivstikkingen. Ett døgn senere meldte den tiltalte seg for politiet.

Staff sa at saken vil handle om tiltaltes subjektive skyld og mener at hans klient kan ha vært bevisstløs i gjerningsøyeblikket. Det er også strid om tiltaltes tilregnelighet, og forsvaret hadde før saken startet bedt om at to nye psykiatrisk sakkyndige skulle oppnevnes, men fått avslag på begjæringen.

Psykiske problemer

- Dette handler om hvorvidt tiltalte var gjerningsmannen. Det sier han jo selv at han er, men det er ikke noe bevis. Han må ikke ha vært sinnssyk og han må ikke ha vært bevisstløs, sa Staff i sin innledning.

Han pekte på 37-åringens psykiske problemer i tiden forut for drapet, at han halvannet år i forveien var blitt kastet ut av et langvarig samboerforhold og at han led av spilleavhengighet.

Selv har 37-åringen ingen erindring av selve drapet. Han forklarte for retten at han kun husker brokker av dagen før og av selve natta det hendte. Fra selve drapshandlingen der han skal ha tatt seg inn i husvertens soverom og knivstukket ekteparet som sov, husker han ingenting. Han kom til seg selv først da han befant seg kjørende i Sverige dagen etter.

Lykkepiller

Jeg husker jeg hadde veldig høy puls og at jeg var fryktelig redd. Like etter husker jeg at jeg satt ved en vanndam og vasket hendene mine og det var blod på hendene mine, forklarte han for retten.

Sentralt i saken vil forhold som rus og ruspåvirkning stå. Den tiltalte skal ha drukket alkohol og vært under påvirkning av flere typer medikamenter drapsnatta. Ifølge sin egen forklaring kan han også ha vært under påvirkning av narkotika da det skjedde.

Etter at det ble påvist at han hadde psykiske problemer allerede på midten av 1990-tallet, fikk den tiltalte skrevet ut antidepressive piller, såkalte lykkepiller. Disse tok han jevnlig og hadde flere typer til ulik bruk. Etter å ha drukket tett på byen natt til lørdag den 8. september, husket han vagt at han tok en eller to piller av merket Vival da han kom hjem. Disse pillene hadde han fått lovlig av legen.

- Tiltalte har voldsom skyldfølelse i forhold til familien. Dette er et helt motivløst drap, sa forsvarer Tor Erling Staff.

(NTB)