KJEMPER MOT STATEN I RETTEN: Etter elektrosjokkbehandling mot depresjon, fikk Steinar Hestad (53)  varig hukommelsestap. Nå saksøker han staten.  Her i rettsalen i Oslo tinghus sammen med kona Monica Ørbakk Hestad (40) og advokat  Hans Kristian Sandgrind. Foto: Bjørn Langsem
KJEMPER MOT STATEN I RETTEN: Etter elektrosjokkbehandling mot depresjon, fikk Steinar Hestad (53) varig hukommelsestap. Nå saksøker han staten. Her i rettsalen i Oslo tinghus sammen med kona Monica Ørbakk Hestad (40) og advokat Hans Kristian Sandgrind. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Husker ikke at han giftet seg eller oppveksten til barna: - Har utviklet minnesvikt 20-25 år tilbake i tid etter elektrosjokk-behandling

Steinar Hestad (53) kjemper mot staten i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Steinar Hestad (53) kan ikke huske at han giftet seg med kona Monica Ørbakk Hestad (40). Oppveksten til barna er også slettet fra minnet, skrev Dagbladet 4. mai.

I dag tidlig startet 53-åringens kamp mot staten i Oslo tingrett. Hestad krever erstating for skadene han mener elektrosjokkbehandlingen i helsevesenet har påført ham.

Til tross for at Pasientskadenemnda mener sykehuset ikke skulle ha gitt Steinar Hestad elektrosjokkbehandling (ECT) for hans depresjonslidelse, nekter nemnda likevel for at han har krav på erstatning.

- Utviklet minnesvikt - Hestad har utviklet minnesvikt 20-25 år tilbake i tid etter behandling med ECT, sier advokat Hans Kristian Sandgrind i sitt innledningsforedrag. Sandgrind siterer fra en attest fra 53-åringens fastlege.

- Som fastlege ser jeg enormt stor forskjell på hans allmenntilstand nå enn før ECT. Minesvikten fantes ikke før behandlingen, siterer advokaten videre.

Hestads fastlege er en av flere sakkyndige som mener det er sammenheng mellom ECT-behandlingen og hans plager.

Advokat Sandgrind viser videre til at hans klient lider av en kraftig kronisk hodepine, at han har fått innlæringsvansker og at han sliter  med å få med seg innhold i tekst.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, er alt som er skjedd de siste 25 åra som visket ut av hukommelsen hans. Hestad husker derfor bare oppveksten til sin eldste sønn.

- Tungt - Det er fryktelig tungt å forholde seg til at jeg ikke husker oppveksten til barna eller at jeg giftet meg med Monica. I tillegg henger hodepinen der hele tida og gnager. Det tar krefter, det også, sier han til Dagbladet.

Etter en depressiv periode våren 2011 havnet han på sykehus. Der var de kjappe til å tilby elektrosjokkbehandling.

- Vi ble ikke fortalt at ECT kan føre til varig hukommelsestap. Da hadde vi jo aldri gått med på det, sier kona Monica Ørbakk Hestad.

Hun er kritisk til bruken av elektrosjokkbehandling, mener myndighetene mangler oversikt og er overbevist om at langtidsvirkningene av behandlingsformen burde forskes mer på.

- ECT er russisk rulett, sier hun.

Avviser sammenheng Advokat Håvard Solberg er prosessfullmektig for Pasientskadenemnda i tingretten.

I sitt innledningsforedrag avviser Solberg at det er årsakssammenheng mellom ECT-behandlingen og Steinar Hestads plager, og viser til flere sakkydige som støtter statens syn.

Pasientskadenemnda har tidligere opplyst Dagbladet om at de har behandlet rundt 30 saker hvor folk har mistet hukommelsen etter ECT.

Denne saken er den aller første ECT-saken som har havnet i retten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer