Husker ikke Irak-turer

Mulla Krekar er glad for å være tilbake i Norge etter fire måneders varetekt i Nederland. Men han husker ikke hvor ofte han har besøkt hjemlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krekar kom til Norge i 1991. Myndighetene mener han har brutt forutsetningene for opphold her ved å reise til Nord-Irak en rekke ganger.

Der skal han ha ført væpnet kamp mot de kurdiske organisasjonene som bekjemper diktatoren Saddam Hussein.

Vestlig kledd

Krekar kom til dagens pressekonferanse ulastelig antrukket i mørk dress, vest og hvit skjorte. Han smilte og sa «hei» til de fremmøtte pressefolkene og var tilsynelatende uanfektet av den store oppmerksomheten som saken hans har vakt. Tvert i mot takket han pressen:

- Jeg vil takke dere for at dere var på Gardermoen og for at dere kom her i dag, sa han. Krekar hevder at han er offer for et spill og at det norske folk får feil inntrykk av ham:

- Det norske samfunn må ikke bli lurt, og jeg må ikke bli offer for et spill. Etter 11. september vil mange mann gjøre tjenester til USA. Det var noen her som kunne gi meg som en tjeneste til USA, sa han via sin bror Kalid Faraj Ahmad, som opptrådte som tolk.

Mullaen avviser fullstendig anklagene om narkotikahandel fra Jordan.

- Jeg kjenner ikke stoffet, sa han.

- Politiker, ikke terrorist

Krekar innrømmer at han er leder av den islamske gruppen Ansar al-Islam, men avviser alle beskyldninger om vold og krigføring.

- Jeg er politiker og leder et parti på linje med andre kurdiske partier. Det stemmer ikke med beskrivelsen av en terrorgruppe.

Krekar slo ut med hendene og gestikulerte kraftig flere ganger. Han er ikke enig i at det er noen stor sak at han har brutt vilkårene for opphold i Norge ved å stadig reise tilbake.

- Jeg var ikke den eneste som reiste tilbake. Jeg har flyktet fra det irakiske regimet. Mer enn 2000 kurdere reiste tilbake til Nord-Irak. Tror du virkelig at et så lite brudd på norsk betyr at man må lage en så stor sak og så mye press på meg? sa Krekar.

Trenger mer beskyttelse

Deretter la han til at Nord-Irak ikke styres av Saddam Hussein og at det ikke var en eneste irakisk soldat i området. Dét fikk journalistene til å spørre om han virkelig trenger norsk beskyttelse.

- Jeg forstår ikke godt spørsmålet, oversatte tolken, mens Krekar så tilsynelatende forundret i retningen der spørsmålet kom fra. Da spørsmålet ble gjentatt, svarte han:

- Jeg har nå mer behov for beskyttelse. Mitt liv nå - jeg er i fare. Ikke sikkert for meg nå. Grunnlaget for at jeg fikk opphold, er det samme nå som i 1991.

- Mener du at du er i fare? - Jeg er beskyldt for mange ting, det har blitt en stor sak og folk har fått et farlig bilde av meg. Det er mulig at noen kan tenke seg hvor jeg bor, og at de kan prøve å drepe eller true meg, svarte mullaen.

Men hukommelsen var dårlig når det gjaldt antall hjemreiser de siste årene.

- Hvor mange ganger har du vært i Nord-Irak etter 1991?

- Jeg vet ikke, svarte Krekar. Han husket ikke bedre da Dagbladet.no ba ham om å prøve å komme med et anslag.

- Var det to ganger, eller ti eller nærmere femti?

- Jeg vet ikke, gjentok Krekar.

Naken i to uker

Han vet ikke hvorfor han plutselig ble løslatt fra nederlandsk fengsel. Ifølge Krekar ble han godt behandlet, men de første ukene fikk han ikke klær. Nederlandsk politi behandlet ham som en lovbryter. Men Krekar mener at de etter hvert endret oppfatning av ham:

- Så trodde de at jeg var en tiger. Så sa de at jeg var en ulv. Så sa de at jeg var en sau, du kan dra hjem, ler han.

På tv-opptak har Krekar rost Osama bin Laden. Til norske pressefolk modererte han seg:

- Jeg sa det fordi han deltok i jihad mot Sovjet. På grunn av dét snakket jeg positivt om ham. Etterpå er en annen sak, sa Krekar og kalte bin Laden «en vanlig troende».

- Vil du kritisere Osama bin Laden?

- Jeg kan kritisere ham. Jeg kan kritisere alt som ikke er tilpasset islam, svare Krekar - men unnlot å komme med noen kritikk av bin Laden.

Venter på Erna

Verken Krekar eller advokat Brynjar Melling vet hva som skjer fremover. Melling har fått tilgang på flere dokumenter av PST og vet at klienten snart blir innkalt til avhør. Han vet ikke når det kommer noen avgjørelse om eventuell utsendelse fra Erna Solberg.

- Erfaringsmessig tar slike ting lang tid, men i denne saken kan det skje veldig mye veldig fort, sier han.

Krekar er siktet for å være en fare for rikets sikkerhet. Han er også siktet etter en paragraf i straffeloven som knytter ham til terror.

Mullaen sier at han ikke er redd for å bli sendt ut av Norge, men sier at politikerne i så fall har latt seg presse og at en utvisning nærmest vil ødlegge loven.

- Jeg er ikke opptatt av meg selv. Det er deres plikt som pressefolk å ikke la noen misbruke den norske loven, formante Krekar.

Kan bli lærer

Nå vil den terrormistenkte mullaen tilbringe tid med kona og familien. Spesielt de tre eldste barna vil han bruke tid med for å forklare dem hvorfor pappa har vært i fengsel.

- Jeg vil bruke lang tid sammen med kona og barna, sa han.

Krekar sier at han vil søke jobb hvis han får bli i Norge.

- Jeg kan fire språk og kan bli språklærer, sa han. Kommentaren ble oversatt av broren hans.

- I norsk skole?

- Hvor som helst.

- Tror du det blir populært?

Krekar smilte nok en gang bredt og gestikulerte litt:

- Jeg vil ikke bli populær på den måten.

HJEM I GÅR: I går kveld kom Mulla Krekar hjem etter måneder i nederlandsk fengsel.