Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Husker ikke omstridt Nav-kutt

Eks-statsråder husker ikke, eller svarer ikke på, om de tok initiativ til en omstridt Nav-praksis som samlet koster pensjonister mange millioner kroner.

OMSTRIDT: En omstridt nytolkning av en EU-forordning som ble gjort mens Anniken Huitfeldt (Ap) var statsråd har kostet alders- og uførepensjonister millioner av kroner, men kan nå bli endret. Her er hun under høringen om Nav-skandalen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i januar i år. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix
OMSTRIDT: En omstridt nytolkning av en EU-forordning som ble gjort mens Anniken Huitfeldt (Ap) var statsråd har kostet alders- og uførepensjonister millioner av kroner, men kan nå bli endret. Her er hun under høringen om Nav-skandalen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i januar i år. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix Vis mer

Dagbladet har i ei uke - uten hell - spurt Arbeids- og sosialdepartementet (ASD) om hvem som tok initiativet til en omstridt nytolkning av en EU-forordning.

Nytolkningen førte til at 106 uføre- og alderspensjonister i det stille ble fratatt gjennomsnittlig 40000 kroner årlig, slik Dagbladet skrev onsdag kveld.

Nå kan praksisen bli endret, etter at departementet samme dag varslet at de vil se på praksisen på nytt.

- Jeg erindrer ikke saken, og har ingen kommentar, sier Robert Eriksson (FrP), arbeids- og sosialminister da nytolkningen ble iverksatt i 2014.

Vil sjekke fakta

Selve nytolkningen ble imidlertid gjort i 2013, og dokumenter Dagbladet har sett omtaler regelendringen allerede sommeren det året.

Da var Anniken Huitfeldt (Ap) fortsatt statsråd.

Hun ble kontaktet om saken torsdag, og ville fredag ikke kommentere annet enn følgende:

HUSKER IKKE: - Jeg erindrer ikke saken, sier eks-statsråd Robert Eriksson. Her under høringen om Nav-skadalen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i januar i år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
HUSKER IKKE: - Jeg erindrer ikke saken, sier eks-statsråd Robert Eriksson. Her under høringen om Nav-skadalen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i januar i år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Det tar meg mye lenger tid å sjekke denne saken enn fram til din deadline klokka tolv. Innsyn i relevante dokumenter fra departementet tar lang tid, skriver hun i en sms til Dagbladet.

- En ny skandale

Det er en EU-dom fra 2017 som gjør at ASD nå har sett seg nødt til å vurdere reglene på nytt, og «hvordan dommen skal følges opp i Norge».

Det kan få store følger hvis departementet kommer til at de har gjort feil: Ifølge et grovt anslag har Nav latt være å utbetale omkring 25 millioner kroner som følge av praksisendringen i 2014.

Nytolkningen fra 2013 som nå blir kjent gjennom Dagbladet gjelder uføre- og alderspensjonister med opptjeningstid fra EØS-land.

Den kommer bare en måned etter at Nav slo fast at det bare var gjort systematiske feil med pleie-, syke- og arbeidsavklaringspenger.

Trygderettsekspert Olav Lægreid i Advisio Advokat mener dette nettopp er en slik feil.

- Det er en ny skandale. Her er det en grov feil, som kanskje er politisk styrt, sier Lægreid til Dagbladet.

«Trygdeeksport»

Med det sikter Lægreid til det politiske klimaet da nytolkningen kom, hvor mange ivret etter å frata folk med utenlandsk tilknytning norsk trygd.

- Jurister i departementet må ha fått beskjed om å finne på måter å få stoppet denne trygdeeksporten på, sier Olav Lægreid.

Et søk i norske medier i tekstdatabasen Atekst gir henholdsvis 572 og 410 treff på «trygdeeksport» i 2013 og 2014. Det første er mer enn dobbelt så mye som i noe annet år inntil NAV-skandalen brøt ut i 2019.

Dagbladet har stilt departementet flere spørsmål, blant annet om hvorvidt regelendringen var politisk initiert, uten å få svar.

- Har vurdert EU-dommen

I minst ett tilfelle hvor regelendringen ble utfordret vant staten i retten, men dette var før EU-dommen kom i desember 2017.

Nav har opplyst til Dagbladet at de har gjort en vurdering av EU-dommen fra 2017, og kom til at den «ikke endrer grunnlaget for at garantitillegget ble avviklet i den formen det hadde før 2014».

Dagbladet har spurt Nav om dette innebærer at en form for garantitillegg kan bli innført på nytt, men i en annen form.

«Vi viser til at departementet nå har sagt at de skal se på problemstillingen på nytt», svarer Navs fungerende ytelsesdirektør Bjørn Lien til det.

Hele Norges coronakart