Huskestue om barnehagene

Flertallet på Stortinget er enige om å sikre makspris på barnehager og full utbygging. Men nå starter bråket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Barnehagesaken er en sak som kan ende i regjeringskrise. Hvis regjeringen velger å kjøre hardt mot hardt, vil det være en test på hvor tøff opposisjonen er, sier en regjeringskilde til Dagbladet, vel vitende om at nervekrigen er i gang.

«Det blir ikke krise før noen er klare til å ta over,» heter det gjerne i det politiske miljøet. Men det såkalte barnehageforliket mellom Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet har sprengkraft i seg.

Barnehagemeldinga og revidert nasjonalbudsjett seinere i vår kan bli en utfordring for partiene som har en skriftlig avtale om å stå sammen. I morgen har familie-, kultur- og administrasjonskomiteen på Stortinget innkalt konsulentene som har funnet store hull og mangler ved barnehageavtalen, for å bli orientert.

Varsler omkamp

Sett fra barnehagekameratenes side handler barnehageforliket om å innfri fagre valgløfter om flere og billigere barnehager, en gang for alle. Avtalesnekrene Hill-Marta Solberg (Ap), Siv Jensen (Frp), Øystein Djupedal (SV) og Morten Lund (Sp) er lei av de kaller regjeringens trenering av barnehagesaken.

- Foss får snart finne seg noe annet å gjøre, fnøs Siv Jensen da finansminister Per-Kristian Foss nok en gang reiste tvil om barnehageavtalen i spørretimen for halvannen uke siden.

Avtalepartnerne har så godt som garantert en makspris på 1500 kroner pr. barnehageplass innen 2005. Fallhøyden er enorm.

Sett fra regjeringskontorene handler barnehagesaken om å ikke la seg herse med av et stortingsflertall som ikke er enig om hvordan regningen skal betales.

Statsminister Kjell Magne Bondevik har sagt rett ut at det ikke er penger til alle vedtak stortingsflertallet har gjort siden statsbudsjettet ble vedtatt. Finansminister Per-Kristian Foss har gjort det klart at regjeringen ikke uten omkamp har tenkt å innføre skattefritak for dem som har arbeidsgiverbetalt barnehage.

- Det er ikke summen til barnehagereformen i seg selv som er problemet. Men modellen til barnehagekameratene har ikke noe system for kostnadskontroll. Vi kan ikke ha en sekk med hull som gjør at pengene renner ut. Hvis Stortinget ikke vil være med på en drøfting av hvordan vi tetter sekken, da blir det vanskelig, sier en regjeringskilde til Dagbladet.

Motsetninger

Kilden viser til at Stortinget har vedtatt en milliardreform uten utredning. Utredningene har departementet bestilt i ettertid.

Og ifølge konsulentutredningene fra Econ, Fürst og Høverstad, Lars-Erik Borge og Jørn Rattsø har reformen også diverse innebygde motsetninger og uklarheter:Makspris på barnehager kan hindre utbygging av nye barnehageplasser og til og med føre til nedlegginger. Skattefritak for de som har plass i bedriftsbarnehager der arbeidsgiver betaler, vil også komme de som fra før har plass, til gode.Makspris, som er tak på foreldrebetaling, hindrer likebehandling mellom kommunale og private barnehager, fordi de private ikke kan regulere inntektene for å konkurrere på pris og kvalitet.