I TOLLERNES FORVARING:  Denne 2014-modellen av Lamborghini Aventador Roadster - vist fram i Los Angeles i oktober i fjor - er identisk med luksusbilen som nå skulle rullet på veiene på Hadeland. Bortsett fra at den beslaglagte Hadeland-utgaven er hvit. Her med popstjerna Nicki Minaj. Foto: Kevork Djansezian / Reuters / NTB Scanpix
I TOLLERNES FORVARING: Denne 2014-modellen av Lamborghini Aventador Roadster - vist fram i Los Angeles i oktober i fjor - er identisk med luksusbilen som nå skulle rullet på veiene på Hadeland. Bortsett fra at den beslaglagte Hadeland-utgaven er hvit. Her med popstjerna Nicki Minaj. Foto: Kevork Djansezian / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Husket billigkjøtt - «glemte» Lamborghini til fem millioner

Luksusbil i arrest hos tollvesenet på Svinesund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En tier her og og en hundrelapp der. Jo da, det kan nok fortsatt være noen kroner å spare på harryhandel, iallfall hvis du kjører forbi en matbutikk på svensk side av grensen uansett.

Men hva blir regnestykket når butikkjakt på billigkjøtt suger så mye energi at du «glemmer» millionverdier du har på bilhengeren, og krysser grensen tilbake til kongeriket i feil fil?

Det regnestykket kan bilforhandler Tony Andre Johansen i TJ Auto på Roa fortelle om når tollvesenet og politiet har bestemt seg.

Han fikk med seg lovlig kylling- og kjøttkvote hjem, men en Lamborghini  Aventador Roadster er tatt i arrest av tollvesenet på Svinesund.

Eneste i Skandinavia Avisa Hadeland forteller om luksusbilen til fem millioner kroner - det eneste eksemplaret i Skandinavia - som er tatt i forvaring på Svinesund.

Og den fortvilte og lettere oppgitte bilimportøren utdyper:

- Via kontakter i Sverige greide vi for tre år siden å få bestilt ett eksemplar av 2014-modellen. Så var det endelig klart: vi gledet oss som barn, og det gjorde Biltilsynet på Hønefoss også. De skulle godkjenne bilen og papirene sist fredag og skru på norske skilter, sier Tony Andre Johansen til Dagbladet.

- Hva gikk feil?

- Jeg hentet bilen torsdag lenger nede i Sverige, og like før Svinesund stoppet vi på Maxi og kjøpte billig kylling og kjøtt. Så tok vi en pause på Burger King før vi ganske oppspilte skulle kjøre den siste kilometeren til tollboden og få papirene stemplet, sier Johansen.

- I forglemmelsen kjørte vi på grønt og «intet å fortolle» på den gamle veien. Det hadde vært sju-åtte kilometer lenger å kjøre tilbake og bruke den nye veien. Og der ble vi vinket av av en nitid tollfunksjonær.

- Alt å tape - Så tollfunksjonæren oppdaget altså at dere prøvde å lure dere unna med millionlast ?

- Ja - og nei. Vi kjørte feil grenseovergang i stresset, men hadd ikke fem øre økonomisk motiv for å lure oss over grensen, snarere tvert imot. Garantien for bilens innkjøpspris på 3,5 millioner kroner hadde vi med, og det samme for momsen på toppen der, forteller Johansen.

- Vi var jo helt avhengig av å få godkjent bilen og papirene ved grensekryssingen for å få skilter på bilen. Jeg har aldri hørt om noen som vil kjøpe en ny delebil til fem millioner kroner når det ikke finnes noen annen bil å bruke delene til.

- Var tollerne for nidkjære ?

- Ja. Jeg er glad for at vi har en effektiv grensekontroll for å stoppe kriminell virksomhet. En blunder av oss, som å kjøre mot enveisskilt. Men vi visste umiddelbart fram alle korrekte papirer, og det var vi som var helt avhengige av å komme til tollboden. Vi fikk ikke tilbud om å kjøre de ekstra kilometrene tilbake før Lamborghinien var tatt i arrest, sier bilforhandleren.

Kontorsjef Wenche Fredriksen i tollvesenet sier til avisa Hadeland at den ulovlige grensepasseringen trolig blir en politisak.

- Når de som fører biler inn i landet kjører på grønt, har de gjort noe galt sier hun.

Har kunder TJ Auto har foreløpig verken Lamborghini eller kjøper - bare millionutgifter. Firmaet har lagt ut bilen de nå ikke har, for salg både på egen hjemmeside og på finn.no. Pris: mellom 5 og 5,5 millioner kroner, avhengig av euro-kursen.

- Vi har flere interesserte kjøpere, og regner jo med at vi får bilen utlevert. Så spørs det hva ekstraregningen blir på fra den norske stat, sier bilforhandler Tony Andre Johansen til Dagbladet.