Husket lite da han vitnet mot nazi-venner

I går vitnet straffedømte Erik Lauritsen (20) mot de tre tiltalte etter drapet på Benjamin Hermansen. Det samme gjorde to av jentene som var til stede i leiligheten på Bøler drapsnatta. Ingen av dem husket stort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Samtidig fulgte flere personer fra det nynazistiske miljøet saken fra salen.

Erik Lauritsen slapp selv ut av fengsel for ni dager siden. I går møtte han de tre tiltalte for første gang siden natta da Benjamin ble drept.

Han smilte og nikket da han kom inn i rettssalen.

Tre timer tidligere hadde ekskjæresten (17) vitnet i samme sak.

I fengselskø

Erik Lauritsen ble pågrepet og siktet for drapet samtidig med de tre tiltalte, men ble løslatt tre dager seinere. Lauritsen delte leilighet med Jahr og Kvisler i Martin Linges vei, og beskrives som en sentral skikkelse i det nynazistiske miljøet.

Da Benjamin ble drept, sto han i fengselskø for å sone en dom på ni måneder for å ha tent på to gatekjøkken. Han slapp ut 8. desember.

- Jeg var medlem av Blood & Honour. Men jeg har ikke noen planer om å melde meg inn igjen, forklarte han i går. Drapsnatta festet Lauritsen sammen kjæresten og seks andre i Martin Linges vei.

Sov

- Jeg ble full og gikk og la meg. Da jeg våknet var de tre tiltalte dratt. Jeg la meg igjen rett etterpå, forklarte han.

I avhør har han tidligere fortalt at han ble vekket av en telefon fra Kvisler, som ba ham gjemme et våpen som lå på gardinbrettet i stua. Lauritsen gjemte det på verandaen.

Da satt kjæresten og Veronicas venninne (18) fra Kristiansand i stua. Begge jentene vitnet i går, men ingen husket noe våpen. Det kunne heller ikke Lauritsen huske i går. Han kunne heller ikke huske noe snakk om drapet.

- Jeg fikk greie på det i avhør dagen etterpå, sa han.

Aktor Berit Sagfossen, ville vite om det var viktig ikke å tyste i miljøet.

- Det er jo viktig overalt, svarte Lauritsen.

I 1999 ble nynazisten Terje Sjølie dømt til tre år for drapsforsøk på en annen nynazist, angivelig fordi han skal ha tystet.

Lauritsens kjæreste, ei 17 år gammel jente fra Bøler, skal ha forlatt leiligheten da de tre tiltalte kom tilbake fra Holmlia. Heller ikke Veronicas venninne fra Kristiansand, som på den tida bodde i leiligheten, kunne huske noe spesielt.

- Joe Erling dro ganske raskt, de andre så på tekst-tv, forklarte kristiansandsjenta. Hun ble siktet for drapet, men løslatt sammen med Lauritsen.

I går fikk hun en klem av Lauritsen da de møttes.

- Du husker lite du også, ble det sagt.

Også i går skal det ha vært personer med tilknytning til det nynazistiske miljøet i rettssalen. Den første uka forlot to nynazister salen etter at Veronica nektet å forklare seg. Likevel fortsetter miljøet å overvåke rettssaken.

- Så lenge det er en åpen rettssak er det veldig lite å få gjort med, sier advokat Tor Kjærvik, som forsvarer Veronica Andreassen.

VITNET: Tidligere Blood & Honour-medlem Erik Lauritsen (20) vitnet i går i Benjamin-saken. På benken i bakgrunnen Benjamins mor, Marit Hermansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer