Husleie-hopp tvinger «Karl» på sosialen

«Karl» (51) har sluttet å drikke. Han bor i en kommunal leilighet, og klarer seg uten sosialstøtte. Nå risikerer han at Oslo kommune dobler husleia med tre måneders tilbakevirkende kraft. - Da må jeg tilbake til sosialen, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han erkjenner at han kan bli nødt til å gå på «sosialen» igjen. Gleden over å styre sitt eget liv og sine egne penger blir i så fall kortvarig for den nylig tørrlagte alkoholikeren fra Kampen i Oslo.

Hodet over vann

Han har vært sosialklient i flere år, men klarer nå å holde hodet over vannet uten hjelp fra sosialkontoret. I dag må han ut med 3500 kroner i husleie hver måned. Men i juni risikerer han at kommunen legger på til 6200 kroner, prisen for tilsvarende leiligheter i samme bygård. Da vil han ha under 2500 kroner til rådighet i måneden. Det skal dekke mat, klær og faste utgifter.

- Da må jeg tilbake på «sosialen». Jeg syns det er fryktelig trist hvis kommunen gjør meg til klient nå som jeg endelig klarer meg sjøl, sier han.

- Det føles som et stort nederlag å gå tilbake til det sosialkontoret jeg akkurat har klart å løsrive meg fra. Dette er et «sprekkgrunnlag» for mange tørrlagt alkoholikere, sier han.

Hardt liv

«Karl» har opplevd mye. Han har levd hardt, og har kanskje aldri vært en mønsterborger. Likevel syns han kommunen oppfører seg hjerterått.

- Jeg føler at kommunen tråkker på meg når de nå sender meg tilbake til «sosialen», sier han.

- Jeg kan ikke se poenget med det siden det koster penger uansett.

«Karl» har ikke lenger den store «sperra» for å gå på sosialkontoret og tigge om penger. Men han tenker på alle de andre klientene som virkelig føler nedverdigelsen over å måtte oppsøke «fattigkassa» - mennesker som har satt sin ære i å klare seg sjøl i alle år.

<B>DYSTER FRAMTID: - Det føles som et stort nederlag å gå tilbake til sosialkontoret jeg akkurat har klart å løsrive meg fra, sier «Karl». Til høyre sosionom Ingrid Blichfeldt (24).