Husleie: Kr 11000

Gøril Skar (28), student og mor til to barn, må ut med 11000 kroner i måneden for leiligheten hun leier på Trosterud i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er alltid bekymret for om jeg greier å skaffe nok penger til neste måneds leie, forteller hun.

11000 kroner er like mye som Gøril har i månedlig inntekt. Derfor får hun bistand på ca. 6600 kroner i måneden fra sosialkontoret til å betale den skyhøye husleien.

- Boligmarkedet og boligpolitikken i Oslo skaper sosialklienter. Jeg har ikke det minste lyst til å være avhengig av «sosialen». Jeg føler meg mindreverdig, forteller Gøril.

Ba om hjelp

Uheldige omstendigheter som vannlekkasje i den tidligere, rimelige leiligheten gjorde at hun ble stående uten tak over hodet for seg og barna.

Hun henvendte seg til bydelen med bønn om hjelp. De formidlet kontakt med eieren av en rundt 80 kvadratmeter stor leilighet på Trosterud, og gikk god for leien på 11000 kroner.

- Nå har vi bodd her siden nyttår, men jeg vet ikke hvor lenge jeg kan bo her. Jeg får vedtak om stønad fra måned til måned, og får ofte ikke pengene tidsnok. Jeg blir veldig stresset. Alt føles så utrygt. Tenk om jeg kunne fått støtte til å kjøpe min egen leilighet!

Millionlån billigere

Gøril har spurt boligkontoret i bydelen om etableringslån, men fikk beskjed om at det ikke var verdt å søke, fordi inntekten hennes er for lav.

- Det er et tankekors at det hadde kostet meg mindre å betjene et lån på en million enn å betale denne leien. Da jeg nevnte dette på sosialkontoret fikk jeg til svar at de ikke hjalp folk med verdiskapning. Men de hjelper i høyeste grad hushaier og utleiere med verdiskapning, sier Gøril.

Å kjøpe en tilsvarende leilighet som den hun har vil koste koste mellom 900 000 kroner og 1 million.

- Jeg er klar over at jeg måtte hatt stønad til renter og avdrag. Men det får jeg altså ikke. Pengene skal heller gå i lomma på en privat utleier, sier Gøril.

Tobarnsmoren gikk på Bjør-knes privatgymnas i fjor for å få nok poeng til å komme inn på Veterinærhøyskolen. Hun fortsetter med det i høst. Hun vil helst fortsette å bo i bydelen barna er vokst opp i, ikke minst av hensyn til den minste datteren, som er kronisk syk.

- Hun har leddgikt. Det betyr at jeg må være mye hjemme med henne. Men jeg jobber hver tredje helg, når jentene er hos pappaen, forteller Gøril.

Det er nå bestemt at Gøril skal få et møte med sosialsjefen og boligkonsulenten i bydelen.

HVOR LENGE? Gøril Skar (28) og hennes to barn bor i en litt slitt borettslagsleilighet på 80 kvadratmeter på Trosterud i Oslo, med vinyl på gulvet. Prisen er på 11 000 kroner måneden - sponset av kommunen. Hun ville mye heller betalt til sin egen bolig.