Husleie-sjokket

Forrige torsdag ble beboerne informert om at boligblokken har fått nye eiere. Lørdag kom det beskjed om 143 prosent husleieøkning. - Ved nyttår står jeg på gata, slår Fritjof Lehne fast. Da øker husleia til den slagrammede pensjonisten fra 2920 kroner måneden - til 7100 kroner!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

74-åringen tenner pipa i sin koselige, men trekkfulle blokkleilighet på Oppsal i Oslo.

Fritjof Lehne er dårlig til beins, men er glad han har dagligvarebutikken Prix i første etasje i blokka. Han og de andre pensjonistene kan ta heisen ned og handle. På den måten er de i stand til å klare seg selv.

De nye prisene

Men for mange av dem kan det bli kroken på døra fra nyttår. 28. november - sist lørdag - kom det rekommandert post til Lehne og 29 andre leietakere.

- Jeg ble vekselvis kald og varm bare av å se brevet. Det gikk mange timer før jeg torde å åpne konvolutten, forteller Inger-Lise Rakkestad.
Hennes bange anelser ble oppfylt og vel så det:

75-åring taper alt?

De 30 som nå har fått melding om husleieøkning, utgjør halvparten av leietakerne. De har kjøpt obligasjoner på sine leiligheter.

Det gjør at husleieøkningen svir ekstra - og er også ulovlig, ifølge beboerne.

Obligasjonsordningen har gitt verst utslag for Odd Simonsen.

75-åringen er nyseparert, og måtte kjøpe seg leilighet for en måneds tid siden:

- Leiligheten jeg kjøpte, har en obligasjon pålydende 38 000 kroner. I budrunden kjøpte jeg obligasjonen for det tidobbelte. Jeg var desperat - måtte ha leilighet, forklarer Simonsen.
Kjøpet var likevel greit - obligasjonen kunne holdt seg i verdi med normal husleieutvikling. Men ikke nå:

- Det første brevet jeg får i min nye postkasse, er beskjed om at husleia mer enn dobles. Hvem vil kjøpe min obligasjon for nesten 400 000 kroner - med en husleie som sprenger alle grenser? spør han.

Simonsen regner de 400 000 som tapte penger. Alle de 30 leietakerne er entydige i hva de tror er huseiernes plan:
- De skrur opp husleia til et astronomisk nivå - og satser på at vi misligholder den. Dermed kan de hive oss ut og overta obligasjonene våre. Vi som sitter på obligasjonene har bare ett trumfkort. Leiekontrakten vår er uoppsigelig bare vi betaler husleia, opplyser Kirsti Hilt Jørgensen.

«Juks med målebånd»

Den 33 år gamle alenemoren til Anders (10) har ikke ord for hva hun synes om de nye huseierne:

- Men her blir det juridisk strid. Vi mener at obligasjonseiere ikke kan utsettes for markedsnivå. Husleienemnda har tatt saken, og kommer på befaring.

I tillegg til påslaget opererer den nye huseieren med for store mål, ifølge beboerne:

- Leilighetene som de har anslått til 55,5 kvm, er 43 kvm. Leiligheter de mener er 67 kvm, er i realiteten 53. Og de største leilighetene - anslått til nesten 80 kvm, er i virkeligheten 61,5 kvm.