Husleiesjokk rammer Ruth (76) og tusener andre

Flere tusen leieboere - de fleste i Oslo - kan vente seg en sjokkøkning i husleia etter nyttår, når den nye husleieloven fjerner vernet mot hushaiene. Pensjonisten Ruth Brevig (76) fikk i forrige uke varselet: Nesten 3000 kroner mer å betale i måneden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Da kom tårene. Hvordan kan jeg betale 8337 kroner i husleie når jeg har 10000 i pensjon? Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, sier Brevig. Hun sitter i den 87 kvadratmeter store Oslo-leiligheten der hun har bodd i 25 år.

Hun har sett husleia stige med ti prosent hvert år. Nå er den nådd 5700 kroner, og det er akkurat det hun klarer å betale med sin pensjon.

Rammer eldre

- Jeg er fortsatt i sjokk. Nå er det bare tre uker igjen til nyttår, og vi burde i hvert fall fått en overgangsperiode. Det de gjør nå er uhøflig og umoralsk, mener Brevig. Fire av fem beboere i Majorstuveien 21 og 25 er pensjonister.

Leiegården hun bor i er bygd etter april 1940, og har vært regulert av husleiereguleringslovens kapittel 3. Det betydde at huseiere hadde meldeplikt til husleienemnda i Oslo kommune, som kunne ta opp saken og oppheve varselet hvis den fant grunn til det.

Fritt fram

Husleieloven som ble vedtatt i mars i år, opphever reguleringene. Nå kan gårdeierne sette prisen selv. Den eneste redningen er en god leiekontrakt.

De som bor i husleieregulerte gårder bygd før krigen, såkalte kapittel 2-gårder, har derimot fått en overgangsperiode. Huseierne kan heve leien med 20 prosent hvert år i fem år framover - før markedet tar over også for dem.

Ville på TV

Etter at NRK i går tok opp saken til Brevig og de andre i Majorstuveien 21/25, sa kommunal- og regionalminister Odd Roger Enoksen seg villig til å komme på besøk. Det er hans departement som har ansvaret for den nye husleieloven.

Men da Dagsrevyen ikke kom med TV-kameraene likevel, meldte Enoksen avbud.

FORTVILET: Hvordan kan jeg betale 8337 kroner i husleie når jeg har 10000 i pensjon, spør Ruth Brevig.