Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Husleiesjokk

SOLBERGMOEN I NEDRE EIKER (Dagbladet): Onsdag kan Marit Berg (54) og Laura Eidsberget (62) bli kastet ut av trygdeboligene sine. De nektet å godta en husleieøkning på over 100 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I november starter rettssaken 90 av beboerne i trygdeboligene har anlagt mot Nedre Eiker kommune og Nedre Eiker boligstiftelse for å bekjempe de skyhøye husleiene.

- Vi har vært nødt til å være tøffe. Vi har møtt arroganse nesten overalt, sier Marit Berg.

Hun er en av de ti beboerne som nektet å godta de nye kontraktene med den bratte leieøkningen da den kom over natta. Husleia steg da trygdeboligene ble solgt til den kommunale boligstiftelsen Nedre Eiker boligstiftelse ved nyttår.

Nå frykter Marit Berg, Laura Eidsberget og andre naboer at utkastelsesvarselet blir effektuert og beboerne kastet ut onsdag.

Lovlig økning?

Stridens kjerne er om boligstiftelsen har lov til å øke husleiene så mye. Beboerne mener det er et brudd på husleielovens tak på 25 prosent pluss indeksregulering i økning.

Husleiesaken har gjort dem både sinte, fortvilte og usikre. Husleia økte i snitt med over 100 prosent for de 134 trygdeleilighetene. De uheldigste skal ha fått en økning på cirka 140 prosent.

Alle som bor i trygdeboligene i Gamle Riksvei på Solbergmoen er syke eller uføre. Mange er minstepensjonister, den eldste er 93 år. De fleste er enslige.

- I det første brevet vi fikk om salget ble vi lovet at husleia kom til å bli tilnærmet den samme. Men julaften i fjor kom kontrabeskjeden. Min husleie ble økt fra 1704 kroner måneden til 3410 kroner. For andre som bor her var økningen enda større, sier Marit Berg.

Med en månedstrygd på 7000 kroner synes den astmasyke kvinnen økningen var for drøy. Hun har ikke engang råd til nye medisiner når alle utgifter er betalt hver måned.

På gata?

- Onsdag tar jeg med meg katta og setter meg i bilen. Pakke sakene mine gjør jeg ikke. Det er fullstendig galt av dem å kaste meg ut før rettssaken er avgjort, sier Marit, og får støtte av naboen.

- Vi har begge betalt husleia i tillegg til 25 prosents økning for månedene det gjelder, sier Laura Eidsberget.

Arne Ivar Flaten i Nedre Eiker boligstiftelse sa dette til Dagbladet i går kveld:

- Vi trekker utkastelsen dersom de betaler sitt eget krav i tvisten, altså indeksregulering pluss 25 prosents husleieøkning. Årsaken til utkastelsesvarselet for enkelte er at de ikke har fulgt opp dette.

Marit Berg og Laura Eidsberget har betalt i henhold til denne avtalen, men sier de ikke har fått beskjed om at utkastelsesvarselet er bortfalt.

Når husleia og andre regninger er betalt hver måned har de lite igjen i lommeboka.

- Iskaldt om vinteren

- I august hadde jeg en 1000 lapp tilbake. Jeg er glad jeg hadde noe i fryseren. Å betale så mye for å bo i en så dårlig leilighet går ikke an. Her er det iskaldt om vinteren og glohett om sommeren, sier Klara Krogh (76), som har bodd i trygdeboligen i seks år.

<B>PÅ GATA?:</B> Marit Berg (foran) og Laura Eidsberget (t.h.) frykter utkastelse onsdag. Her er de sammen med naboene Solveig Fredriksen (t.v.) og Klara Krogh.