Husokkupanter kastet ut

Okkupantene tømte dobøtter og maling over politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet fikk melding om bråk og høy musikk fra den okkuperte gården "Spragleberget" i St. Halvardsgate 1 i Gamlebyen i Oslo.

Politiet kom til stedet rundt halv ett og kom så i konfrontasjon med ungdommene som hadde barrikadert døren i huset .

- Patruljen som kom hit først fikk tømt dobøtter over seg, med avføring av begge slag, sier operativ uteleder Tor Langli ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.no.

Maktdemonstrasjon

Klokka 02.30 aksjonerte politiet. Ti politibiler og flere titalls politibetjenter sperret av området. Helt overraskende kjørte de inn mot huset med en stigebil og tok seg inn gjennom vinduene i andre etasje.

De seks okkupantene ble pågrepet, og ført ut til ventende biler.

- Det gikk veldig greit. Vi fryktet det kunne bli bråk med sympatisørene som hadde samlet seg utenfor bygningen, men det roet seg, sier Langli etter okkupantene var kjørt bort.

- Dette var ikke litt voldsom ressursbruk?

- Når de gikk så drastisk til verks, så måtte vi det også. Vi kan ikke tolerere at de tømmer dobøtter over tjensetemenn, sier han.

Politiet forsøkte først å forhandle med okkupantene, og ble møtt med tilrop fra huset.

- Vi har tidligere hatt en god dialog med husokkupanter, men her var det ikke mulig å få kontakt. De var ikke villige til annet enn å rope skjellsord ut av vinduet, sier Langli.

Feilslått boligpolitikk
- Vi er 10-20 personer som har bodd her siden lørdag, sier Inge Gjermundrød, en av beboerne, på telefon inne fra huset litt tidligere på kvelden.

Okkupasjonen er en av flere i hus som har blitt okkupert under den landsomfattende boligaksjonen som startet 1. juni. Målet er å få fram at 6-7.000 mennesker i Norge er uten fast bopel.

- Aksjonen er et resultat av dagens boligpolitikk. Det er for mange her i landet som ikke har et sted å bo, og folk fryser ihjel på gata i Norge også. Dette er så langt fra politikernes virkelighet at de overser problemet, sier Gjermundrød.

Huset i St.Halvardsgate har stått tomt i om lag 20 år, og har vært okkupert flere ganger tidligere. Flere av okkupantene var også involvert i aksjonen i Mor Go\'hjartasvei, hvor de ble kastet ut i vår.

AKSJONERER MOT BOLIGPOLITIKKEN: De seks okkupantene vil få politikerne til å se boligproblemene.
TILGRISET: Politiet fikk tømt maling og ekskrementer over seg da de skulle roe ned husbråk.
OVERRASKET: Politiet tok okkupantene på senga da de tok seg inn med stigebil i andre etasje.
MANNSTERKE: Politiet tok ingen sjanser og mobiliserte stort mannskap.
PÅGRIPES: Seks husokkupanter ble kjørt bort fra huset hvor de hadde bodd siden lørdag.
PÅGRIPES: Seks husokkupanter ble kjørt bort fra huset hvor de hadde bodd siden lørdag.