Hussain benekter både IS-medlemskap og rekruttering

Ubaydullah Hussain erklærte seg ikke skyldig i å ha rekruttert krigere til Syria eller å være medlem av IS da ankesaken mot ham startet.

ANKESAK: Ekstremisten Ubaydullah Hussein ble i tingretten dømt til ni års fengsel for terrorrekruttering. Nå starter ankesaken. Her fra da han vitnet i en sak i 2015. Foto: Ralf Lofstad
ANKESAK: Ekstremisten Ubaydullah Hussein ble i tingretten dømt til ni års fengsel for terrorrekruttering. Nå starter ankesaken. Her fra da han vitnet i en sak i 2015. Foto: Ralf Lofstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den tidligere talsmannen for Profetens Ummah møtte med kort og velpleid skjegg og i vestlige klær da ankesaken mot ham startet i Borgarting lagmannsrett mandag morgen. Han ville verken bli tatt bilde av eller uttale seg til pressen i forkant av saken. Hussain sitter for tiden varetektsfengslet i Bodø fengsel.

Hussain ble i april i år dømt i Oslo tingrett til ni års fengsel for terrorrekruttering av en 18 år gammel norsk konvertitt og for medlemskap i den terrorlistede organisasjonen IS. Han ble også dømt for å ha ytt økonomisk og materiell støtte til flere andre norske IS-krigere i Syria.

32-åringen ble dermed den første i Norge som er dømt for å være medlem av IS uten å ha vært i Syria, og den første som er dømt for terrorrekruttering. Hussain nekter straffskyld på begge punkter.

Det er satt av fem uker til saken.

- Hjalp venn

Hussain ble i tingretten dømt for å ha rekruttert en 18 år gammel etnisk norsk konvertitt til å dra til Syria i 2015. Den nå 20 år gamle mannen ble i samme rettssak dømt til to år og ti måneders fengsel for å ha forsøkt å bli med i IS. Han har ikke anket sin dom.

Hussain har hevdet at 18-åringen var en venn som allerede hadde bestemt seg for å reise til Syria, og at han bare hjalp ham med å få gjennomført reisen, noe som ikke var straffbart på det tidspunktet. Oslo tingrett mente imidlertid at Hussains bidrag dreide seg om langt mer enn vennskapelig hjelp, og at han var svært opptatt av å få 18-åringen til IS i Syria. Ifølge dommen utnyttet Hussain en sårbar og langt yngre person.

- Verre enn en fremmedkriger

Hussain ble også dømt for å være medlem av IS og for å ha gitt økonomisk og materiell støtte til flere norske IS-krigere i Syria.

Retten skriver at selv om han aldri har vært i Syria og deltatt i krigshandlingene, så er hans deltakelse langt mer alvorlig enn forholdet til en «vanlig, mening» fremmedkriger:

- Ved sine uttalelser og handlinger har Hussain bidratt til å forsyne IS med atskillige fremmedkrigere, og på den måten styrket og bidratt til opprettholdelse av terrororganisasjonen i langt større utstrekning enn en enkelt fremmedkriger (...). Hussains virke som inspirator, mentor, rådgiver, organisator, fasilitator, mellommann og/eller portåpner (...) er nettopp en slik bakmann som forarbeidende til terrorlovgivningen har ønsket å fange opp, skriver retten.

Retten peker på at for minst fire av dem Hussain har hjulpet, har Syria-oppholdet fått fatale konsekvenser.

- Grenseoppganger

Ubaydullah Hussains forsvarer John Christian Elden sier saken handler om juridiske grenseoppganger mellom det å rekruttere noen, og det å hjelpe noen som allerede har bestemt seg for å reise.

- Det å hjelpe noen å reise til Syria, var en lovlig handling på tidspunktet tiltalen dekker, men har blitt straffbart senere. Vi mener Hussain ikke rekrutterte, han hjalp en person som ønsket å reise, sier Elden om 18-åringen til NTB i forkant av saken.

Hussain nekter også for å være medlem av IS.

- Dette handler om grensen mellom hva som er en lovlig ytring og hva som er en straffbar handling. Vi mener Hussain ikke har vært medlem, han har kun ytret støtte til organisasjonens mål, som ikke er ulovlig. Han kjenner ikke mer til IS-folk enn det du og jeg har gjort, mener Elden.

Anket frifinnelse

Hussain var også tiltalt for å ha rekruttert den norske konvertitten Thom Alexander Karlsen (24), som ble drept i kamp for IS i Syria mars 2015, men ble frifunnet for dette punktet i tingretten. Ifølge dommen kan ikke retten utelukke at det var andre årsaker eller personer som påvirket Karlsen til å dra ned og slutte seg til IS. Påtalemyndigheten har anket frifinnelsen.

- Vi er ikke enige i dette. Vi synes det ble meget godt belyst at Karlsen var en sårbar person som Hussain rekrutterte til Syria og IS. Vi kan ikke se at det var noen bevisførsel rundt andre personer, sier aktor, statsadvokat Frederik G. Ranke til NTB.

ISLAMISTEN: Ikke lenge etter dette bildet er tatt setter 18 år gamle «Peter» og Ubaydullah Hussain seg bilen for å kjøre til Sverige. 18-åringen er på vei for å slutte seg til IS i Syria, men arresteres. Ubaydullah Hussain, talsperson for Profetens Ummah, lot et filmteam følge seg over lengre tid. Det har resultert i en unik dokumentar om norske islamister og fremmedkrigere. Video: NRK Vis mer

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer