- Hussain kan ikke dømmes for Facebook-terrorhyllestene

Ikke straffbart, mener jusprofessor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Straffesaken mot Ubaydullah Hussain (29) startet i Oslo tingrett i dag.

Hussain er tiltalt for fem facebook-ytringer, hvor han på ulike vis støtter og hyller terrorhandlinger og drap.

Statsadvokat Carl Fredrik Fari mener kommentarene må tolkes som indirekte oppfordringer til å utføre terror, og i strid med straffelovens paragraf 147 c, som er ment å ramme forstadiet til terrorhandlinger.

- Uheldig Hans Fredrik Marthinussen, jusprofessor ved Universitetet i Bergen, mener påtalemyndigheten er ute på tynn is.

- I stedet for å få hylling av terror forbudt, noe man gjerne har skjønt man ikke kommer til å få politisk gjennomslag for, forsøker man seg på å strekke i et eksisterende straffebud. Det er svært uheldig i et rettsstatsperspektiv, skriver Marthinussen i en e-post til Dagbladet.

Hussains ytringer:

Dette er Hussain tiltalt for:
"I perioden 20. januar til 3. november 2013, ved gjentatt å hylle terrorhandlinger og terrorister på sin egen facebook-profil, offentlig oppfordret han noen til å iverksette drap for å skape alvorlig frykt i en befolkning og/eller tvinge norske eller andre lands myndigheter til å avstå fra militær deltakelse i muslimske land, blant annet slik:

- søndag 20. januar 2013 la han ut en lenke til en artikkel publisert på VG Nett samme dag om at 23 gisler ble drept i In Amenas, ledsaget av følgende uttalelse: "Måtte Allah swt belønne våres brødre med den største og beste Paradiset og drive fiender av Islam ut av våres lang og utslette dem. Amiin."

- fredag 19. og lørdag 20. april 2013 uttalte han følgende i anledning bombeangrepet mot Boston Marathon 15. april: "To hell with Boston and may Allah destroy america!! Our prayers and tears og to our loved ones in Afghanistan, Mali, Syria, Iraq, Myanmar, Yemen, Pakistan, Chechnya, Somaliam Bosnia and to all the Muslim Ummah!" og "EKTE LØVER!!! Måtte Allah SWT belønne dem! Amiin!", ledsaget av bilder av de to torsdag 23. mai 2013 la han ut en lenke til en artikkel publisert på VG Nett dagen før om drapet på åpen gate i London av den britiske soldaten Lee Rigby, ledsaget av følgende uttalelse: "Gledelige nyheter fra England. En terrorist svin fra det britiske militæret slaktet av våres modige brødre mens de ropte Allahu Akbar. Måtte Allah SWT akseptere deres handling og intensjon, og ydmyke fiender av Islam på verst mulig måte. Amiin."

- mandag 23. september 2013 la han ut en lenke til en artikkel publisert på ABC Nyheter samme dag om terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate 21. september med overskriften "Terror-enke står bak terroraksjonen i Nairobi", ledsaget av følgende uttalelse: "Måtte Allah SWT gi henne høy rang i Jannah!"

- søndag 3. november 2013 endret han forsidebildet til bilder av Abdulla Ahmed Ali og syv andre personer som i 2009 i Storbritannia ble dømt for å ha planlagt og sprenge fly mens de var i luften på ruter mellom Storbritannia og Nord-Amerika.

Han mener en fellende dom mot Hussain vil være i strid med legalitetsprinsippet, om at ingen kan straffes uten etter lov.

- Det er helt grunnleggende at borgerne vet hvor grensen går for det straffbare, derfor kreves det er klart lovgrunnlag for å straffe — det er nedfelt både i Grunnloven § 96 og EMK artikkel 7. At man kaller noe «indirekte oppfordring» er i seg selv en klar tilkjennegivelse av at man er på veldig tynn is. Det er all grunn til å håpe at domstolene slår ned på slik kreativ bruk av straffebestemmelser, skriver Marthinussen.

- Et av spørsmålene Forsvarer John Christian Elden er, ikke overraskende, enig med jusprofessoren.

- Det må være en klar hjemmel for straff, det er elementært i Norge, og Høyesterett har slått det fast flere ganger. Påtalemyndigheten mener det er indirekte trusler. Jeg mener de har en dårlig sak, sier Elden til Dagbladet.

Aktor Carl Fredrik Fari sier klarhetskravet vil bli et sentralt spørsmål i saken.

<strong>HYLLEST:</strong> Denne meldingen la Hussain ut etter terrorangrepet i Algerie.
HYLLEST: Denne meldingen la Hussain ut etter terrorangrepet i Algerie. Vis mer

- Vår vurdering er at det ivaretas. Vi mener disse gjentatte uttalelsene, riktig tolket, er straffbare, sier Fari til Dagbladet.

I sin forklaring i dag sa Hussain at han ikke anerkjenner «de norske, menneskeskapte lovene».

<strong>HYLLET DRAPSMENN:</strong> Denne meldingen la Hussain ut på Facebook etter drapet på Lee Rigby.
HYLLET DRAPSMENN: Denne meldingen la Hussain ut på Facebook etter drapet på Lee Rigby. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer