- Hussain kan ikke dømmes for Facebook-terrorhyllestene

Ikke straffbart, mener jusprofessor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Straffesaken mot Ubaydullah Hussain (29) startet i Oslo tingrett i dag.

Hussain er tiltalt for fem facebook-ytringer, hvor han på ulike vis støtter og hyller terrorhandlinger og drap.

Statsadvokat Carl Fredrik Fari mener kommentarene må tolkes som indirekte oppfordringer til å utføre terror, og i strid med straffelovens paragraf 147 c, som er ment å ramme forstadiet til terrorhandlinger.

- Uheldig Hans Fredrik Marthinussen, jusprofessor ved Universitetet i Bergen, mener påtalemyndigheten er ute på tynn is.

- I stedet for å få hylling av terror forbudt, noe man gjerne har skjønt man ikke kommer til å få politisk gjennomslag for, forsøker man seg på å strekke i et eksisterende straffebud. Det er svært uheldig i et rettsstatsperspektiv, skriver Marthinussen i en e-post til Dagbladet.

Han mener en fellende dom mot Hussain vil være i strid med legalitetsprinsippet, om at ingen kan straffes uten etter lov.

- Det er helt grunnleggende at borgerne vet hvor grensen går for det straffbare, derfor kreves det er klart lovgrunnlag for å straffe — det er nedfelt både i Grunnloven § 96 og EMK artikkel 7. At man kaller noe «indirekte oppfordring» er i seg selv en klar tilkjennegivelse av at man er på veldig tynn is. Det er all grunn til å håpe at domstolene slår ned på slik kreativ bruk av straffebestemmelser, skriver Marthinussen.

- Et av spørsmålene Forsvarer John Christian Elden er, ikke overraskende, enig med jusprofessoren.

- Det må være en klar hjemmel for straff, det er elementært i Norge, og Høyesterett har slått det fast flere ganger. Påtalemyndigheten mener det er indirekte trusler. Jeg mener de har en dårlig sak, sier Elden til Dagbladet.

Aktor Carl Fredrik Fari sier klarhetskravet vil bli et sentralt spørsmål i saken.

HYLLEST: Denne meldingen la Hussain ut etter terrorangrepet i Algerie.
HYLLEST: Denne meldingen la Hussain ut etter terrorangrepet i Algerie. Vis mer

- Vår vurdering er at det ivaretas. Vi mener disse gjentatte uttalelsene, riktig tolket, er straffbare, sier Fari til Dagbladet.

I sin forklaring i dag sa Hussain at han ikke anerkjenner «de norske, menneskeskapte lovene».

HYLLET DRAPSMENN: Denne meldingen la Hussain ut på Facebook etter drapet på Lee Rigby.
HYLLET DRAPSMENN: Denne meldingen la Hussain ut på Facebook etter drapet på Lee Rigby. Vis mer