Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hussain varetektsfengslet i fire nye uker. PST frykter han vil fortsette IS-rekruttering

Antyder rettssak mot Ubaydullah Hussain til sommeren.

VARETEKTSFENGSLET: PST mener at terrorsiktede Ubaydullah Hussain har hatt kontakt med et flertall av de norske fremmedkrigerne som har reist til Syria. Bildet er tatt i Oslo tingrett 23. juni, da Hussain var innkalt som vitne i terrorsaken mot en Fredrikstad-mann. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
VARETEKTSFENGSLET: PST mener at terrorsiktede Ubaydullah Hussain har hatt kontakt med et flertall av de norske fremmedkrigerne som har reist til Syria. Bildet er tatt i Oslo tingrett 23. juni, da Hussain var innkalt som vitne i terrorsaken mot en Fredrikstad-mann. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrorsiktede Ubaydullah Hussain blir sittende i varetekt i fire nye uker. Politiet mener nå at en rettssak kan settes i gang om et halvt år.

Tingrettsdommer Ingrid Sandberg mener at fortsatt varetektsfengsling i fire uker ikke er et uforholdsmessig inngrep, og at fortsatt fengsling er tilstrekkelig begrunnet.

Hun skriver i fengslingskjennelsen at det er sterk grad av sannsynlighetsovervekt for at Hussain ved eventuell løslatelse vil fortsette rekrutteringen av norske fremmedkrigere til IS og/eller fremsette nye trusler mot personer i tilknytning til etterforskningen av saken.

Nye straffbare handlinger Hussain har sittet fengslet siden 10. desember i fjor, siktet for å ha rekruttert fremmedkrigere til IS. Han er også siktet for å ha motarbeidet rettsvesenet ved å ha påvirket og truet et vitne i en sak som er under etterforskning.

- Vi mener det er en sterk sannsynlighetsgrad for at han vil begå nye straffbare forhold, sier politiadvokat i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Anne Karoline Bakken Staff, til NTB.

Hussain valgte ikke overraskende å anke kjennelsen fordi han mener det ikke foreligger noen gjentakelsesfare, opplyser advokat John Christian Elden til NTB.

Påtalemyndigheten har samtidig besluttet å avklausulere sakens dokumenter slik at Hussain kan gjøre seg kjent med disse. Det legges nå opp til at hovedforhandling kan avholdes om et halvt års tid, altså allerede på sensommeren.

Kontakt med flere Hussain er blant annet mistenkt for å ha rekruttert en norsk 18-åring som ble stoppet på Landvetter flyplass utenfor Göteborg i juni i fjor. Ifølge PST var 18-åringen på vei til Syria som fremmedkriger for ekstremistgruppa IS.

ORDKNAPP: Forsvarer Hilde Wiig Nicolaysen var ordknapp da hun snakket med pressen etter fengslingsmøtet for terrorsiktede Ubaydullah Hussain i Oslo tingrett torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ORDKNAPP: Forsvarer Hilde Wiig Nicolaysen var ordknapp da hun snakket med pressen etter fengslingsmøtet for terrorsiktede Ubaydullah Hussain i Oslo tingrett torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Bakken Staff ønsker ikke å gå inn på detaljene i saken, men sier at PST mener å kunne dokumentere at Hussain har vært i kontakt med et flertall av dem som har reist til Syria for å bli fremmedkrigere.

PST har avhørt en lang rekke vitner og har tatt beslag i PC-er og mobiltelefoner.

- Men vi er ennå i en tidlig fase, og den endelige siktelsen er ikke ferdig, sier Bakken Staff.

- Ikke skyldig Lederen av gruppa Profetens Ummah sa seg torsdag ikke skyldig i siktelsen og begjærte seg løslatt.

- Min klient mener det ikke er noen gjentakelsesfare. Han har ingen planer om å begå nye straffbare handlinger, sier Hussains forsvarer Hilde Wiig Nicolaysen.

På tilhørerbenken satt blant andre islamisten Arfan Bhatti og en annen profilert islamist. Bhatti er ved siden av Hussain det mest profilerte medlemmet av gruppa Profetens Ummah.

Politiadvokat Bakken Staff ba imidlertid om at de to måtte forlate rettssalen siden de begge er straffedømt de siste fem årene. 

Bortvist - Jeg har ikke noe med denne saken å gjøre. Men jeg har en relasjon til siktede, argumenterte Bhatti overfor dommer Ingrid Sandberg, som likevel besluttet at de to skulle bortvises. 

Bhatti vurderer nå selv å gå til sak mot norske myndigheter etter at han satt fengslet 21 måneder i Pakistan, fordi han mener myndighetene har gitt opplysninger om ham til andre lands hemmelige tjenester. 

Verken Hussains forsvarer eller PST ønsket torsdag å kommentere hvilken betydning det kan ha for Hussains sak at de to islamistene var til stede.

FIKK MEDHOLD: Torsdag ba politiadvokatene Anne Karoline Bakken Staff (t.v.) og Kathrine Tonstad om ytterligere fire ukers varetekt for Hussain i Oslo tingrett. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FIKK MEDHOLD: Torsdag ba politiadvokatene Anne Karoline Bakken Staff (t.v.) og Kathrine Tonstad om ytterligere fire ukers varetekt for Hussain i Oslo tingrett. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram