Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hustak kan løsne

Meteorologen frykter «Narve» kan gjøre stor skade i Nord-Norge. Les svarene hennes i nettmøtet!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du bilder fra stormen «Narve»? Send det til oss på sendinn@gmail.com

(Dagbladet.no): Stormen «Narve» raser i Nord-Norge. I går ble skadene store. Nå samler «Narve» styrke. Vinden fortsetter i dag, men skadene er ikke ventet å bli så store.

- Det blir roligere enn i går, men fortsatt liten storm utsatte steder og kraftige vindkast. Men så tar det seg opp igjen, sier vakthavende meteorolog ved Værvarslinga for Nord-Norge, Unni Thomsen, til Dagbladet.no.

Met.no har akkurat lagt ut ekstremvarselet for torsdag og fredag for Namdalen til Finnmark.

- Det var ille i går, og det blir verre. Særlig fredag, sier Thomsen.

HER ER VARSELET:

• Fra natt til torsdag er det meldt søraustlig full storm på 25 meter per sekund utsatte steder i Namdalen, Helgeland, Saltfjellet, Salten og Ofoten. Fra torsdag morgen sterk storm 30 meter per sekund med vindkast på 35-40 meter per sekund.

• I Lofoten, Vesterålen og Torms varsles søraustlig full storm på 25 meter per sekund utsatte steder, med vindkast på 30-35 meter per sekund.

HAMMERFEST I GÅR: Og i morgen blir det enda kaldere og sterkere vind. Leserfoto: Ola A. Johannessen
HAMMERFEST I GÅR: Og i morgen blir det enda kaldere og sterkere vind. Leserfoto: Ola A. Johannessen Vis mer

• I kyst- og fjordstrøkene i Vest-Finnmark er det meldt søraustlig sterk storm i 30 meter per sekund utsatte steder, med vindkast på 35-40 meter per sekund.

• Fredag blir det søraustlig sterk storm 30 meter per sekund utsatte steder, med vindkast på 35-40 meter per sekund i er det i Namdalen, Nordland, Troms og Kyst- og fjordstrøkene i Vest-Finnmark .

25  meter per sekund tilsvarer liten storm, mens 33 meter per sekund tilsvarer orkan.

Ising, forfrysning og løse gjenstander i lufta

- Hustak og løse gjenstander kan komme til å fly gjennom lufta. I Finnmark blir det i tillegg veldig kaldt, opp i minust 25 grader på vidda. I kombinasjon med vinden kan det bli fare for forfrysninger, sier Thomsen.

Ifølge skalaen tilsvarer liten storm og 25 kuldegrader hele 60 effektive kuldegrader. Med full storm og 25 minusgrader kan «Narve» sprenge kuldeskalaen.

- Folk må også følge med båtene sine, for det er fare for sterk ising. Jeg vil også tro det blir problemer ved flyplassene i Hammerfest og i Sandnessjøen, sier Unni Thomsen.

Spør henne om ekstremværet klokka 13.00

Også i Nord-Trøndelag blåser det friskt i dag. I Telemark og Agder har stort snøfall skapt problemer. Det falt rundt én meter snø på kort tid, og 3000 husstander mistet strømmen. Agder Energi har nå folk ute for å rydde kraftledningene for snø. Statens vegvesen melder om stengte veier flere steder. Sjekk ditt område på Dagbladet.no/vei

Skoler stengte og bygninger veltet

En person ble skadd i Hammerfest da han ble truffet av flygende glassbiter. To barneskoler ble evakuert og barna sendt hjem. Tak ble revet av, uthus blåste overende og et femtitalls biler fikk vinduene blåst inn. I Bodø blåste to høyspentmaster ned og antente skogen. Strømmen forblir borte på Værøy og Røst, der et skip kuttet kabelen fredag. Aggretatene venter på bedre vær i Bodø, melder TV 2 Nettavisen. Også i Mo i Rana, i Sandnessjøen på Saltfjellet var det problemer.

Stormen «Narve» skyldes et kraftig høytrykk over Kola og et lavtrykk over Island som kommer nærmere.

OVER 60 EFFEKTIVE KULDEGRADER: Med full storm og 25 minusgrader kan «Narve» sprenge kuldeskalaen.
TRE BLÅSTE NED: Glomfjord, sør for Bodø.
STORT SNØFALL: Søm i Kristiansand.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!