Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hutaheiti

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det har vært kongelig besøk på Nordvestlandet, og dronning Sonja er raus i sin ros til folket hun møter på sin vei. «Spesielt rørende er det å se disse små stedene hvor folk står pyntet utenfor sine hjem langt ute i hutaheiti,» var de kongelige ord etter at besøket i Møre og Romsdal var over.
  • I sin tabloide form er dette en setning med omfattende meningsinnhold. Stedene er naturligvis små i forhold til den verden man opplever fra vinduene i Drammensveien 1 i Oslo. Men merkelig nok har folk både råd og dannelse til å ta på seg finstasen når storfolk kommer til bygda. At de har husene sine ute i hutaheiti, er også riktig, sett fra Slottsbakken eller Vinderen. Men det er og blir Den Norske Turistforenings perspektiv. I 150 år har det handlet om jakten på de lykkelige innfødte, som Rousseau formulerte det - og slik nasjonalromantikerne, som dronningen kjenner så godt, skildret dem. Men det er naturligvis all grunn til å spørre om de er ordentlige mennesker.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media