Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Huttemegtu - minus 57

KARASJOK (Dagbladet): Finnmark opplever den verste kulda siden 1918. I Galanito ble det i går målt ufattelige 57 minusgrader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anders Tornesis (57) målte den uoffisielle rekordtemperaturen med en finsk spritmåler i veiløse Galanito, utenfor Kautokeino. Lavere temperatur har aldri vært registrert i Norge.

- Jeg har ikke opplevd maken, sier Anders Tornesis. Det er helt jævlig kaldt.

- Målingen er uoffisiell, den kan ikke noteres som offisiell kulderekord. Men det er likevel grunn til å tro at den er riktig, sier statsmeteorolog Bård Fjukstad ved Værvarslinga i Tromsø.

Sameradioen har blitt nedringt av folk som melder om temperaturer under 50 minus.

Besværlig vakker

Trøsten er at finnmarksvidda akkurat nå er ubeskrivelig vakker. De få vinterturistene får fornøyelsen av en solnedgang eller to i minus 50 grader. Om dagen henger ei lav sol over den hvite, trolske villmarka. Om natta skaper månen en stemning intet fotografi kan gjenskape.

Lammet

I går ble alle landpostrutene innstilt i indre Finnmark, det var uforsvarlig å sende ansatte ut på øde veier i rekordkulda.

- Men en og annen bedriftspakke har jeg kjørt ut. Problemet er bare å holde bilen varm. Posten skal fram, men kanskje ikke i 50 minus, hutrer Arne Haugli.
Hele kystfiskeflåten ligger i land, i frykt for nedising og havari. Busser, båter og flyruter ble innstilt. En rekke steder måtte skoler og barnehager stenge dørene. Hjertesjuke ble bedt om å holde seg innendørs.

Reindriftssame Anders Nils Utsi må skylle varmtvann over scooteren for å få start. Han trekker på seg pesk og skaller. Han skal passe en reinflokk på 2000 dyr, tre mil inne på vidda. Der skal han bli i halvannen uke.

Men snart blir det minus 30 og mildvær, mener han.

- Mildvær?
- Ja, da kan vi nesten gå i bar overkropp, flirer han.

Verre i dag?

Om det var kaldt i går, kan det bli verre i dag: - Enkelte steder vil temperaturene synke enda litt, kunne Værvarslinga melde. Ikke rart mange finnmarkinger helst sverger til innendørs aktiviteter. Som det ble sagt til Dagbladet:

- Her er det så kaldt at man kan fryse på seg en lausunge!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling