Hutton frikjenner Blair

Dommeren som har gransket den britiske våpeneksperten David Kellys selvmord, fritar statsminister Tony Blair for det moralske ansvaret. Lord Hutton mener Blair ikke opptrådte uhederlig, skrev avisen The Sun onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten om selvmordet i juli i fjor retter i stedet knusende kritikk mot den britiske rikskringkastingen BBC og dens reporter Andrew Gilligan, hevdet The Sun. Rapporten skal offisielt legges fram klokken 13.30 norsk tid onsdag.

- Det fantes ingen uhederlig, forkastelig eller løgnaktig strategi fra regjeringens side, med sikte på å snike Kellys navn inn i mediene, uttaler Hutton ifølge The Sun. Politisk redaktør Trevor Kavanagh ville ikke si hvor avisen hadde disse sitatene fra.

Omstridt

Lord Hutton har gansket bakgrunnen for at David Kelly tok sitt eget liv, etter at han ble avslørt som kilden for en BBC-melding om masseødeleggelsesvåpen i Irak. I den omstridte meldingen het det at regjeringen hadde «spritet opp» en rapport om våpnene.

Regjeringen brukte disse angivelig uriktige opplysningene som begrunnelse for å delta i den amerikanskledede krigen mot Irak. Påstanden om at Blair og hans folk bevisst forfalsket opplysninger har hengt over den britiske regjeringen som en mare.

Også Blairs forsvarsminister Geoff Hoon går stort sett klar for kritikk i rapporten, skrev The Sun. Ifølge avisen legger dommer Hutton mye av skylden for skandalen på David Kelly selv, og påpeker at det var han som kontaktet BBC for å drøfte våpenrapporten.

Overlevde

Blair overlevde tirsdag kveld med nød og neppe en avstemning i Underhuset om en drastisk økning i studieavgiftene ved universiteter og andre høyere læresteder. Regjeringens forslag til økte avgifter ble til slutt vedtatt med bare fem stemmers overvekt.

Opptellingen viste at 316 representanter hadde stemt for forslaget og 311 imot. Det ble til slutt Blairs finansminister og angivelige rival Gordon Brown som reddet statsministeren fra nederlag, skrev nyhetsbyrået Reuters.

Brown, som regnes som den sterkeste kandidaten til å ta over når og hvis Blair går av, holdt lenge en lav profil i spørsmålet om studieavgiftene. Men da saken ble satt på spissen i Underhuset tirsdag, la han ifølge Reuters all sin politiske tyngde bak regjeringens forslag.

(NTB)