Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Huuses forenklinger

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kripos-sjef Arne Huuse bruker skytedramaet på Gardermoen som utgangspunkt for et privat politisk oppgjør med norsk innvandringspolitikk. Huuse mener politikerne bør sørge for å begrense innvandringen for å få bukt med kriminaliteten i Norge. Han baserer sitt syn på den generelle kriminalitetsutviklingen, der utlendinger skal stå bak uforholdsmessig mange av de grove forbrytelsene.

Det kan utvilsomt påpekes svakheter med norsk innvandrings- og integreringspolitikk. Det gjøres jevnlig i denne avis. Problemet med Huuses måte å argumentere på er at den stigmatiserer store grupper lovlydige mennesker som er kommet til landet som etterspurt arbeidskraft, eller som flyktninger og asylsøkere, og som pårørende. Å begrense innvandringen for å stoppe kriminaliteten er uansett ganske fåfengt i et land som innførte innvandringsstopp for 28 år siden.

Det er ikke første gang Huuse forfekter sine synspunkter. Etter drapene på to dørvakter i Moss for vel et år siden rykket han ut med følgende uttalelse: «Prisen for å integrere utlendinger i Norge begynner å bli vel høy.»

Denne gang slår han fast at «de ikke kan oppføre seg som i hjemlandet når de kommer til Norge». Vi tar for gitt at heller ikke Huuse mener at det er akseptabelt i eksempelvis Pakistan å skyte folk i hodet.

Utviklingen mot et flerkulturelt samfunn stiller oss overfor store og nye utfordringer. Det er en utvikling vi som nasjon og medmennesker ikke kan isolere oss fra. Det vi kan gjøre er å behandle mennesker, uansett bakgrunn, som individer. Det betyr at ugjerningsmenn skal straffes, ikke de som tilfeldigvis har samme hudfarge. Vi kan ikke godt frata Huuse statsborgerskapet fordi mange norske menn dreper og mishandler.

En mann i Huuses stilling bør vite at årsakene til kriminalitet er mer sammensatte enn det han gir uttrykk for. Han bør også ha et særskilt ansvar for å vokte sine ord og bekjempe fordommer. Når han ikke gjør det, bidrar han til å øke konfliktnivået mellom grupper med ulik bakgrunn og dermed til å hemme integreringen.